SEBES ALBA
Actualitate, Social

Primăria Alba Iulia: Secţia de Pshiatrie a Spitalului Judeţean se va muta probabil la Şcoala din Oarda în viitor

Conducerea Consiliului Judeţean Alba şi cea a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia au solicitat sprijinul Primăriei municipiului Alba iulia, în prima parte a acestui an, pentru identificarea unor clădiri din patrimoniul municipiului, care să poată fi puse la dispoziţia unor secţii ale spitalului judeţean, în vederea desfăşurării temporare activităţilor specifice. Acest lucru este motivat în principal de existenţa viitoare a unui muzeu de icoane, situat pe actualul amplasament al Secţiei de Psihiatrie. Având în vedere limitările existente la nivel de spaţii adecvate pentru desfăşurarea în bune condiţii a actului medical, dar şi relaţionarea facilă cu instituţia spitalicească centrală, precum şi unităţi medicale mobile (staţia de salvare, aprovizionare, logistică etc.), discuţiile cu conducerea primăriei au dus la creionarea unei scheme de relocare şi refunctionalizare pentru anumite servicii medicale şi activităţi didactice.

“La momentul în care s-a decis că acesta secţie a spitalului să funcţioneze în acel spaţiu, acum nu ştiu câte zeci de ani, condiţiile erau cu totul altele iar despre o viziune de ansamblu, integrată, nici nu putea fi vorba. Atunci totul era decis “de sus” şi toată lumea se execută. Acum, din fericire, lucrurile stau cu totul altfel, oraşul e altul, Cetatea e altfel, şi e perfect normal să integrăm în Cetate un obiectiv că şi muzeul de icoane Museikon, care să completeze oferta turistică. În plus, personal, cred că spaţiul în sine e impropriu pentru o secţie de spital chiar şi numai din perspectiva amplasării. Însă nu asta e discuţia: noi, municipalitatea, am arătat mereu deschidere maximă faţă de orice idee constructivă şi la fel procedăm şi acum, când încercam să “împăcăm” atât Consiliul Judeţean, cu găsirea unui spaţiu pentru noul muzeu, unic în România, cât şi Spitalul Judeţean, în găsirea unei noi locaţii pentru secţiile din interiorul Cetăţii. Sunt convins că împreună cu toţi cei implicaţi, vom găsi cea mai bună soluţie, care să protejeze şi să nu defavorizeze albaiulienii, dar nici pe cei ce muncesc în insitutiile vizate. Suntem mărginiţi de un inventar de clădiri în care astăzi şi în următoarea perioadă se desfăşoară activităţi. Noi am răspuns acestei situaţii cu soluţii care înseamnă normalitate pentru ce s-a realizat în oraş şi în Cetate”, spune Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

Scoala Postliceală Sanitară se va muta în incita Liceului Dorin Pavel, urmând ca Secţia de Recuperare Medicală şi Fizioterapie să se mute în clădirea de pe strada Petru Dobra. Puntea de legătură imediată va permite relocarea Secţiei de Psihiatrie, pentru o perioadă de timp, în spaţiile pe care le ocupa în prezent Fizioterapia. Este clar că mutarea va fi tempoarară, discuţiile din prezent vizând actualul sediu al şcolii din Oarda, ce urmează să fie evaluat şi refunctionalizat corespunzător pentru a putea găzdui Secţia de Psihiatrie. Execuţia lucrărilor de reabilitare, modernizare şi schimbare a destinaţiei va fi făcută de către Consiliul Judeţean Alba, după includerea acestui obiectiv pe lista de investiţii. În cazul în care aceste mutări se vor produce, copiii aflaţi în prezent în ciclul preşcolar, primar sau gimnazial, nu vor trebui să părăsească cartierul Oarda pentru a merge la şcoală în altă parte . Se are în vedere modernizarea unor spaţii care au aceasi destinaţie, pentru a le crea acestora condiţii de studiu şi mai bune decât în prezent.

Biroul de Presă al Primăriei municipiului Alba Iulia

Distribuie Acum

4 iunie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *