Actualitate, Sport, Stirea Zilei, Stiri

Prima medalie pentru albaiulieni la Campionatele Naţionale de Şah pentru juniori

În aceste zile la Căciulata, judeţul Vâlcea, peste 530 de copii din ţară participă la Campionatele Naţionale de Şah pentru juniori. La start s-au numărat şi cinci tineri şahişti din judeţul Alba: Mihnea Costachi, George Ileană, Iustin Ciorgovean şi Radu Ţâmpea de la CSU Alba Iulia şi teiuşanul Adrian Sechereş – care reprezintă în competiţie CSS 1 Timişoara.

Luni, 6 aprilie, am înregistrat prima medalie pentru juniorii albaiulieni. După ce anul trecut a devenit campion mondial şcolar la categoria elevi sub 13 ani, George Ileană a obţinut locul 2 din cei 58 de participanţi la categoria juniori sub 14 ani, cu un total de 7 puncte din cele 9 partide. Juniorul albaiulian, care se pregăteşte cu ajutorul maestrului internaţional Daniel Moldovan (Mediaş) şi al maestrului FIDE Marius Ceteraş (Alba Iulia), a fost devansat în clasament de George Stoleriu (CS Politehnica Iaşi), reprezentantul celui mai puternic centru al şahului juvenil din România. Pentru George Ileană medalia de argintă obţinută luni, 6 aprilie 2015, este prima la naţionalele de juniori în proba de şah clasic, acest success aducându-i şi calificarea la Campionatul European de juniori care se va desfăşura în luna septembrie la Porec (Croaţia).

La aceeaşi categorie, pe locul 5 s-a clasat Iustin Ciorgovean. Rezultatul lui Iustin este cu atât mai respectabil cu cât a fost obţinut în condiţii speciale. Deoarece costurile de participare la turneu erau foarte mari, iar juniorii albaiulieni şi-au acoperit cheltuielile pe cont propriu, pentru a putea lua startul la turneu acesta s-a cazat la o mănăstire situată la câţiva kilometri distanţă de locaţia turneului. Ambiţia lui Iustin de a ajunge în topul naţional al juniorilor a învins însă oboseala datorată navetei zilnice. Juniorul albaiulian, care a învăţat să joace şah de la părintele Siluan, un fost jucător de şah devenit călugăr, a obţinut la Căciulata cea mai bună clasare a sa de până acum într-o competiţie naţională, acest rezultat aducându-i şi includerea în lotul naţional de juniori – după cum ne anunţă antrenorul albaiulian Marius Ceteraş.

Deja calificat la Campionatele Mondiale de juniori sub 16 ani în baza medaliei de bronz obţinută la mondialele de juniori din 2014, Mihnea Costachi (15 ani) a decis împreună cu antrenorii săi (albaiulianul Marius Ceteraş şi MMI Gergely Szabo din Bucureşti) să participe în acest an la categoria juniori sub 20 de ani, pentru a avea partide cât mai dificile, pregătirea pentru competiţiile internaţionale de juniori fiind considerată mai importantă decât obţinerea unui nou titlu de campion naţional la categoria sa de vârstă. Deşi nu a avut un turneu foarte reuşit, juniorul albaiulian s-a clasat la final pe locul 4 din 8 participanţi cu 4,5 puncte din 7 partide, un rezultat onorabil în condiţiile în care adversarii săi erau cu 4-5 ani mai în vârstă, dar evident sub potenţialul său.

La categoria juniori sub 18 ani Adrian Sechereş s-a clasat pe locul 6 din 28 de participanţi cu 5 puncte din 9 partide, fiind al 4-lea junior din judeţul Alba selecţionat în 2015 loturile naţionale de juniori la şah.

Radu Ţâmpea (9 ani) a avut o evoluţie sub aşteptări, clasându-se pe locul 28 din 100 de participanţi la categoria juniori sub 10 ani cu 5,5 puncte din 9 partide. Aşteptăm însă ca mezinul delegaţiei din Alba să obţină clasări mult mai bune în probele sale preferate, şah rapid şi blitz, care se vor desfăşura de marţi până joi şi care vor încheia naţionalele de juniori.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 aprilie 2015

About Author

Cititorul


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...