Actualitate, Social

Preţurile carburanţilor ar putea fi ajutate de recenta apreciere a Leului față de USD

carburantPreţul petrolului Brent, relevant pentru Europa, s-a aflat pe un trend ascendent în ultimele 3 săptămâni, marcând o creştere de la nivelul de 100,69 USD pe baril la începutul intervalului menţionat, până la 108,94 USD/baril vinerea trecută, la finele zilei de tranzacţionare, ceea ce înseamnă o creştere de cca 8,2% per ansamblul perioadei respective.

Petrolul Brent a început anul 2013 la un preţ de 111,32 USD/baril, atingând maximul pe anul în curs în luna februarie, când s-a apropiat de 120 USD/baril.

Nici economia globală reală şi nici speculaţiile din lumea financiară nu au putut susţine însă acest preţ, aşa încât, începând cu cea de-a doua lună a acestui an, petrolul a intrat pe un trend descendent, având chiar câteva tentative de scurtă durată de a se stabiliza sub pragul de 100 USD/baril, fără succes însă„, a arătat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

Declaraţiile preşedintelui FED din iunie au acţionat asupra preţului petrolului în două etape; iniţial, după anunţul privind posibilitatea reducerii stimulentelor financiare în 2013, petrolul a scăzut în principal ca efect al întăririi monedei americane: în general, petrolul este apreciat de investitori atunci când USD scade, iar acum a avut loc reciproca.

Apoi, după primele zile de „şoc”, investitorii au interpretat declaraţiile FED ca întărind percepţiile privind revenirea economiei americane- cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial- ceea ce a stimulat cererea globală de petrol, preţurile începând să crească: petrolul Brent a ajuns la cotaţii neatinse din aprilie, iar petrolul West Texas Intermediate (WTI, relevant pentru piaţa americană) a atins maximul ultimelor 15 luni.

Creşterea a fost extrem de abruptă pentru petrolul WTI, care a ajuns de la 91,74 USD pe baril la începutul anului curent, la 106,05 USD/baril la sfârşitul săptămânii trecute, înregistrând o creştere de aproape 16%. Astfel, pentru prima dată din 2010 şi până în prezent, diferenţa de preţ între petrolul Brent şi WTI a scăzut sub 3 USD.

Alături de veştile majoritar pozitive privind economia americană, au fost şi alţi factori care au susţinut la rândul lor creşterea generală a preţului petrolului: pe de o parte, perioada de vacanţe creşte în general cererea globală de carburanţi, iar plecarea în concedii şi cheltuielile aferente sunt veşti bune atât pentru consum, cât şi în ceea ce priveşte încrederea populaţiei într-o evoluţie economică pozitivă.

Situaţia din Egipt a favorizat, la rândul său creşterea preţului petrolului, prin prisma îngrijorărilor privind eventuala posibilitate ca tensiunile să se extindă în regiune„, a precizat Silviu Pojar.

Săptămâna trecută preţul petrolului Brent a ajuns la maximul ultimelor luni, respectiv într-o zonă de preţ neatinsă după zilele de început de aprilie (107- 109 USD/baril).

În ceea ce priveşte Leul, acesta a oscilat în ultimele săptămâni pe pieţele financiare în jurul intervalului de 3,45-3,47 lei pentru 1 dolar, depăşind astfel plafonul de la începutul lunii aprilie, când cotaţia se situa în zona 3,42- 3,45 lei pentru 1 USD; discursul preşedintelui FED de miercurea trecută însă, care a arătat că autorităţile americane totuşi nu se grăbesc foarte tare să reducă semnificativ stimulentele monetare, a condus la deprecierea Dolarului american, aşa încât inclusiv Leul a „profitat” de această evoluţie: moneda naţională a încheiat săptămâna trecută cu o cotaţie de 3,3774 lei pentru 1 Dolar american, adică sub plafonul de la începutul lui aprilie.

Astfel, deşi petrolul s-a scumpit în ultimele săptămâni, ne așteptăm ca recenta apreciere „surpriză” a Leului faţă de Dolarul american să reducă deocamdată posibilitatea unor noi majorări (semnificative) ale preţurilor carburanţilor în România în perioada imediat următoare; însă, după cum observăm, pieţele trec printr-o perioadă extrem de volatilă, iar valorile mărfurilor şi valutelor pot suporta modificări majore chiar de la o zi la alta, cu efectele de rigoare, a arătat Silviu Pojar.

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investiţii, companii de consultanţă financiară şi imobiliară, leasing şi asigurări. La rândul său, Getin Holding deţine bănci, companii de leasing şi asigurări, precum şi alte companii în domeniul financiar în Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi România. În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obţinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies şi Getin Holding sunt grupuri de origine poloneză, “înrudite” ca business şi acţionariat majoritar. Acţionarul majoritar al celor două grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor în Ştiinţe Economice.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementată şi autorizată de organismul de profil din Polonia, iar filiala din România va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzacţiile se realizează prin intermediul platformei Noble Markets, care oferă peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, acţiuni, indici bursieri şi mărfuri. Prin platforma Noble Markets se realizează tranzacţii în marjă (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzacţii cu o valoare mai mare decât suma alocatat. Atunci când se tranzacţionează în marjă, se utilizează efectul de levier , care amplifică atât câştigurile, cât şi pierderile potenţiale: o marjă de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzacţii de 1.000 EUR blocând în contul de tranzacţionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%). Detalii despre contul minim, instrumente şi strategii de tranzacţionare pe www.noblemarkets.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

17 iulie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scrie-ne pe Messenger
Loading...