Actualitate, Social, Stirea Zilei

Preț mai mare pentru locuințele ANL: Acesta a crescut cu 55 de euro pe metru pătrat

În urma unui ordin al ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din iulie, preţul de vânzare al locuinţelor ANL către tinerii chiriaşi a crescut cu 55 de euro pe metrul pătrat. În ceea ce privește orașul Alba Iulia, aici sunt 175 de locuinţe ANL şi doar 9 cereri de cumpărare aprobate în Consiliul Local. Din acestea, în 6 cazuri au fost deja încheiate actele la notar, potrivit reprezentanţilor Primăriei.

În anul 2015, preţul este de 1.691,29 de lei (aproximativ 383 de euro) pe metru pătrat, cu 55 de euro pe metru pătrat mai mult decât în 2014.

Este doar o bază de calcul, preţurile apartamentelor ANL diferind în funcţie de dotările locuinţei şi imobilului (lift, de exemplu), zonă şi suprafaţă.

Potrivit Ordinului nr. 373 din 28 iulie 2015 ”pentru stabilirea valorii de înlocuire pe metru pătrat, pentru anul 2015, în vederea vânzării locuinţelor pentru tineri, valoarea de înlocuire pe metru pătrat, calculată conform art. 1, este de 1.691,29 lei/metru pătrat, inclusiv TVA”.

Valoarea de înlocuire se stabileşte anual şi reprezintă baza de calcul a valorii de vânzare a locuinţelor construite de ANL prin programul „Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii”.

Locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.

Chiriaşul poate cumpăra locuinţa pentru tineri în rate pe care le va achita către autorităţile publice locale cu un avans de minim 15% din valoarea de vânzare. Dobânda este constituită din dobânda de referinţă a BNR, la care se adaugă două puncte procentuale şi se aplică la valoarea rămasă de achitat a locuinţei.

Transferul de proprietate asupra locuinţei către cumpărător se va produce după ce se achită integral valoarea de vânzare. Până la acea dată, locuinţa rămâne în administrarea autorităţilor publice locale.

Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinţei, se dobândeşte dreptul de proprietate asupra cotelor-părţi de construcţii şi instalaţii, asupra dotărilor care se pot folosi doar în comun şi dreptul de folosinţă asupra cotei-părţi de teren aferentă acesteia, pe durata existenţei clădirii.

AICI, mai multe detalii.

Nu este încă clarificat modul în care se poate face vânzarea în rate, fiind aşteptate precizări de la Ministerul Finanţelor Publice.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

6 august 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...