Actualitate, Evenimente, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Pregătiți-vă ceasurile! Duminică, 28 octombrie vom trece la ora de iarnă

În noaptea de sâmbătă spre duminică (28 octombrie), România va trece oficial la ora de iarnă, mai exact ora 04.00 va deveni ora 03.00.  Schimbarea orei va fi valabilă până la data de 31 martie 2019.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore. Numerotarea fusurilor începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich din Marea Britanie, către est. Pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale este ora fusului 1, iar a Europei Orientale, ora fusului 2. România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

În prezent, la nivelul UE există o dezbatere în privința renunțării la această trecere și în acest sens, fiecare stat membru al UE va trebui să aleagă până la sfârşitul lui aprilie 2019 dacă preferă să menţină ora de vară sau cea de iarnă, astfel încât proiectul menit să pună capăt anul viitor schimbărilor sezoniere de oră să poată fi ratificat.

Dacă majoritatea membrilor UE vor vota această inițiativă, schimbarea orei de la 31 martie 2019 va fi astfel ultima trecere obligatorie la ora de vară. Ţările care vor dori să revină în mod permanent la ora de iarnă vor avea ulterior posibilitatea să schimbe ora la 27 octombrie 2019, după care schimbările din motive senzoniere nu vor mai fi posibile. Comisia europeană a realizat în această vară o consultare publică online la care au răspuns 4,6 milioane de cetățeni, dintre care 84% s-au pronunţat în favoarea abolirii schimbării de oră. (sursa dcnews.ro)

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

22 octombrie 2018

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...