Actualitate, Social

Prefectura Alba caută soluţii pentru stimularea ocupării forţei de muncă

Joi 23 aprilie, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba, prezidată de prefectul Gheorghe Feneşer.

Ordinea de zi a cuprins următoarele teme: măsuri active pentru stimularea ocupării forţei de muncă; dialogul social este singurul loc în care Patronatele îşi pot apăra interesele; diverse.

Creşterea şanselor de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă se realizează de către Agentia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în principal, prin: informarea şi consilierea profesională; medierea muncii; formarea profesională; completarea veniturilor salariale ale angajaţilor; stimularea mobilităţii forţei de muncă. Informarea şi consilierea profesională constituie un ansamblu de servicii acordate în mod gratuit persoanelor în căutarea unui loc de muncă. În anul 2014 au fost cuprinşi la serviciile de informare şi consilere profesională un număr de 21.344 şomeri (toţi mediaţi) dintre care 770 au fost încadraţi în muncă. Medierea muncii este activitatea prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele în căutarea unui loc de muncă, în vederea stabilirii de raporturi de muncă sau de serviciu. Numărul persoanelor intrate la serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante în anul 2014 a fost de 16.757. În urma acordării acestor servicii s-a reusit plasarea în muncă a 6.417 persoane.

Pentru anul 2014 s-a prevăzut prin Planul judeţean de formare profesională cuprinderea în cursuri de formare profesională a 1.100 persoane. În perioada ianuarie-decembrie 2014 s-au organizat la solicitarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă un număr total de 24 programe de formare la care au fost înscrise 461 de persoane, din care şomeri 387, iar 74 de persoane au suportat contravaloarea cursurilor, fiind persoane ocupate. În cadrul şedinţelor de consiliere acordate persoanelor în căutarea unui loc de muncă, premergătoare serviciilor de formare profesională se are în vedere ca procesul de pregătire profesională să pornească de la analiza nevoilor de formare, cu scopul de a răspunde unor nevoi reale de personal calificat al agenţilor economici. În perioada ianuarie – decembrie 2014, cu fonduri europene s-au organizat 34 programe de formare la care au fost cuprinse 399 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Prefectul Gheorghe Feneşer apreciază că economia actuală a judeţului necesită angajaţi bine pregătiţi profesional, de aceea se impune o calificare profesională riguroasă a acestora: „ Cei care se află în căutarea unui loc de muncă trebuie să cunoască o meserie şi să nu fie doar instruiţi la nivel teoretic pentru a avea şanse reale în identificarea unui loc de muncă.” Referitor la stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor şi crearea de noi locuri de muncă, prefectul Gheorghe Feneşer apreciază ca utilă o mai amplă mediatizare a facilităţilor prevăzute pentru firmele angajatoare.

Reprezentantul Confederaţiei Patronatului Român, filiala Alba, Cosmin Maier propune ca la nivelul fiecărei instituţii, centrale şi locale să se constituie comisii formate din reprezentanţi ai patronatelor, sindicatelor şi instituţiilor publice, care să se întrunească periodic şi să discute punctual problemele cu care se confruntă angajaţii instituţiilor când întreprind acţiuni de control, ale patronilor privind modul în care au fost efectuate acţiunile de verificare şi sesizările venite din partea sindicatelor cu privire la nerespectarea de către angajatori ale contractelor de muncă.

Prefectul Gheorghe Feneşer apreciază ca binevenită propunerea Confederaţiei Patronatului Român, declarând că la viitoarele acţiuni de control în care va fi implicată Instituţia Prefectului să fie invitaţi să participe şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

23 aprilie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...