Actualitate

Precizări MAE referitor la cazul românului din Malaezia

foto: ziaruloval.ro
foto: ziaruloval.ro

Ministerul Afacerilor Externe, atât prin ambasada României la Kuala Lumpur, cât și la nivelul Centralei de la București, este la curent cu situația cetățeanului român și s-a implicat, în mod activ, încă de la apariția primelor informații cu privire la acest caz, prin demersuri de acordarea de asistență consulară.

Potrivit informațiilor furnizate de misiunea diplomatică, a fost declanșată procedura apelului împotriva hotărârii de condamnare la moarte.

MAE menține, de asemenea, contactul permanent cu acesta și cu avocatul său, dar și cu membrii familiei sale și mai ales cu autoritățile locale.

Într-o scrisoare adresată omologului malaezian, ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlățean, își exprimă îngrijorarea față de cazul cetățeanului român și face un apel în sensul reanalizării situației acestuia și evitării pedepsei capitale.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a dispus convocarea la sediul MAE a reprezentantului ambasadei Malaeziei la București la nivel de secretar de stat pentru a transmite un apel către autoritățile malaeziene pentru evitarea pedepsei capitale pentru cetățeanul român, din perspectiva faptului că statele din Uniunea Europeană au renunțat la această sancțiune maximă.

Pentru România și pentru Uniunea Europeană pedeapsa capitala este inacceptabilă și contravine valorilor umane statuate la nivel internațional. Pedeapsa capitală constituie un afront la demnitatea umană, încalcă drepturile condamnaților și nu este de natură să prevină în vreun fel crimele — acesta este și apelul comun transmis de 42 de miniștri de Externe ai statelor membre ale Consiliului Europei, semnat inclusiv de partea română, în data de 10 octombrie, cu prilejul Zilei mondiale împotriva pedepsei capitale.

La nivel diplomatic, Ministerul Afacerilor Externe încă de la primele informații cu privire la această situație a demarat o colaborare foarte strânsă cu partenerii europeni pentru identificarea celor mai adecvate căi de soluționare a acestor cazuri. Reamintim cel mai recent dialog pe acest subiect a avut loc cu ocazia vizitei ministrului afacerilor externe la Londra, prilej cu care cele două părți au agreat continuarea cooperării pentru a împărtășirea experiențelor celor două state în ceea ce privește gestionarea cazurilor de condamnare la pedeapsa cu moartea în state terțe. Totodată, în cadrul demersurilor complexe întreprinse de către MAE, partea română a colaborat și va menține această colaborare cu o serie de organizații internaționale neguvernamentale, implicate în lupta pentru abolirea pedepsei capitale în lume.

Reamintim faptul că ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a avut, în marja Adunării Generale ONU din septembrie 2013, o discuție cu omologul malaezian, ocazie cu care a fost reiterat interesul părții române cu privire la situația cetățenilor români, cât și faptul că autoritățile române urmăresc atent desfășurarea proceselor.

În acest context, reamintim avertismentele de călătorie deja postate pe site-ul MAE, cu privire la riscurile la care se expun cetățenii români săvârșind infracțiuni legate de traficul și consumul de droguri în state în care aceste fapte sunt pedepsite cu pedeapsa capitală. Malaezia are o politică extrem de dură în privința combaterii traficului și consumului de droguri. Conform legislației locale, pedeapsa cu moartea se aplică automat (indiferent de naționalitate și de cantitatea transportată) persoanelor implicate în traficul de droguri. Posesorii de droguri sau de stimulente amfetaminice pentru consum propriu se sancționează atât cu închisoarea pe termen lung, cât și cu pedepse corporale.

Ministerul Afacerilor Externe derulează în prezent o amplă campanie de informare a cetățenilor români asupra riscurilor la care se expun dacă se implică în activități de cărăuție și consum de droguri. În baza unui acord de colaborare semnat încă de anul trecut și reactualizat în luna septembrie 2013 între Ministerul Afacerilor Externe și Consiliul Național al Audiovizualului, sunt difuzate în prezent o serie de materiale audio-video de informare a cetățenilor români, atât pe posturile de radio si televiziune naționale, cât și a celor locale. Campania mai cuprinde atât un parteneriat cu TVR, cât și postarea în spații publice, în cinematografele din spațiile comerciale, precum și în zonele centrale din București a unor panouri informative. De asemenea, în următoarea perioadă vor fi realizate o serie de acțiuni informative în centrele universitare din țară, ocazie cu care vor fi prezentate, în mediul universitar, campaniile derulate de MAE pe această temă.

Totodată, în cadrul ansamblului de demersuri realizate de MAE în acest caz, menționăm organizarea de reuniuni de lucru la care au participat reprezentanți ai autorităților române (DIICOT, Ministerul Justiției, Agenția Națională Antidrog, Inspectoratul General al Poliției Române, precum și consulul Ambasadei României în Malaezia).

Ca urmare a activității acestui grup de lucru, autoritățile române au demarat procedurile necesare încheierii unui Acord bilateral cu partea malaeziană de transfer al condamnaților.

Informații suplimentare:

Măsuri întreprinse de MAE

Prin intermediul MAE, cetățeanul român beneficiază de serviciile unui avocat, cât și de legătura cu familia sa.

Pe parcursul tuturor termenelor procesuale, reprezentantul Ambasadei a fost prezent în sala de judecată.

Cetățeanul român a fost vizitat periodic de către reprezentantul Ambasadei.

Atât Centrala MAE cât și o serie de misiuni diplomatice române sunt în contact cu o serie de ministere de externe europene, încă de la debutul acestui caz, în vederea identificării celor mai adecvate mijloace de asistență consulară în astfel de cazuri.

Totodată, în contextul eforturilor depuse, o delegație din Centrala MAE a efectuat o vizită la Kuala Lumpur pentru a urmări la fața locului desfășurarea proceselor.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

17 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...