Actualitate, Evenimente, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Praznicul Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Tradiții, obicieiuri, superstiții

Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 26 octombrie. Acesta a trait pe vremea lui Dioclețian și Maximilian Galeriu, împărați faimoși ai Imperiului Roman.

Această sărbătoare este întâmpinată în fiecare an cu hramuri răsunătoare, pomene cu colaci delicioși, dar și jocuri cu focuri vii. Mai mult, prăznuirea Sfîntului Dumitru marchează dupa hramul Sfintei Parascheva și ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei și, conform superstițiilor pastorale, reprezintă începutul iernii.

În ajunul sărbătorii, în noaptea de 25 octombrie se ține „Focul lui Samedru”, moment în care oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curți sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoși, iar tinerii să se căsătorească. Conform traditiei, rolul focului este de a alunga atât fiarele, având și puteri roditoare astfel încât, după ce este stins, oamenii obișnuiesc să arunce în grădină cenușă și cărbuni.

Femeile mai înaintate în vârstă, în special cele din mediul rural, obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc.

De asemenea, în această zi se pomenesc și morții și se dă de pomană coliva de Samedru, dar și colaci în formă de cruce.

O altă datină prin care oamenii obișnuiau să vadă cum va fi vremea era mersul oilor în dimineața de Sfântul Dumitru. Dacă se va trezi prima oară o oaie albă și va merge spre sud iarna va fi una grea, iar dacă se va trezi una neagră și va merge pe nord, iarna va fi ușoară.

Tot de Sfântul Dumitru se taie și coama cailor tineri pentru ca acestora să le crească frumoasă. Totuși, de Sfântul Dumitru nu trebuie folosit piaptănul. În caz contrar vei atrage asupra ta necazuri și primejdii.

Conform credinței populare, Sfântul Dumitru este ziua în care toate socotelile sunt lichidate (chirii, împrumuturi), care au fost făcute cu șase luni în urmă, însă și încheierea altora noi.

Mai mult, de Sfântul Dumitru, servitorii se tocmesc pentru diverse treburi și se strică stânele. În unele zone, țăranii îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, ca fiind cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtășanie. 

sursa calendarulortodox.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

25 octombrie 2018

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...