Actualitate, Stirea Zilei

POSCCE în Regiunea Centru: Economia regională s-a dezvoltat cu finanțări de circa un miliard de lei!

Conferința Regională privind stadiul implementării POSCCE la nivelul Regiunii Centru
Rezultatele implicării ADR Centru ca Organism Intermediar pentru POSCCE devin tot mai vizibile în Regiunea Centru
Economia regională s-a dezvoltat cu finanțări de circa un miliard de lei!

Implementarea operațiunilor gestionate de ADR Centru în calitate de Organism Intermediar pentru POSCCE în Regiunea Centru a produs efecte vizibile, constând în 735 de proiecte ale IMM și ONG, care au o valoare totală mai mare de 1,15 miliarde lei, din care circa 580 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă. Pornind de la evaluarea și contractarea unui număr însemnat de proiecte care erau în așteptare în momentul preluării atribuțiilor de Organism Intermediar de către ADR Centru, au apărut și primele rezultate, concretizate în creșterea competitivității economice a peste 500 de IMM și ONG, care și-au finalizat proiectele. Astfel, sunt vizibile în întreaga regiune investiții pentru construcția și modernizarea a circa 30.000 mp de hale industriale, pentru achiziția a peste 2000 de utilaje și echipamente industriale care înglobează cele mai noi și moderne tehnologii, dar și pentru crearea a peste 3000 noi locuri de muncă, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Aceste sunt rezultatele prezentate de ADR Centru, în calitate de Organism Intermediar pentru POSCCE în Regiunea Centru, în cadrul Conferinței Regionale pentru acest program, eveniment organizat azi la Alba Iulia.

Pe parcursul Conferinței de la Alba Iulia, participanții au fost informați asupra stadiului implementării POS CCE în Regiunea Centru și au urmărit prezentarea unor proiecte de investiții, prezentări realizate chiar de către beneficiarii acestor proiecte. Astfel, toți participanții au aflat care a fost impactul proiectelor asupra activității firmelor. De asemenea, cei prezenți au dezbătut provocările cu care s-au confruntat beneficiarii în implementarea proiectelor, precum și soluțiile utilizate pentru depășirea lor. Dezbaterile privind noile direcții de finanțare care vor fi disponibile pentru IMM în următoarea perioada de programare au reprezentat o temă de interes maxim în cadrul acestei Conferinței regionale.
Aducerea Organismului Intermediar mai aproape de beneficiari, prin preluarea atribuțiilor de către ADR Centru începând cu luna martie 2013, a determinat deblocarea implementării POSCCE 2007-2013 și a constituit o modalitate de accelerare a implementării acestui program iar, ca urmare a descentralizării activităților, s-a finalizat evaluarea și contractarea proiectelor depuse încă din anul 2010, iar beneficiarii au fost sprijiniți în implementarea proiectelor. Concret, acestora li s-a oferit sprijin direct pentru soluționarea problemelor cu care s-au confruntat, inclusiv prin realizarea plăților într-un timp mult mai scurt decât în perioada anterioară, ceea ce a redus considerabil costurile cu resursele financiare necesare, inclusiv prin utilizarea mecanismului cererilor de plată. Volumul total al investițiilor gestionate de ADR Centru în ultimii doi ani depășește 1,15 miliarde lei, din care peste 580 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea celor 735 IMM și ONG din Regiunea Centru, care au depus proiecte pentru investiții în tehnologie, consultanță, standardizare, precum și pentru dezvoltarea soluțiilor IT.

”Pe parcursul anilor 2013 și 2014 am recuperat perioada în care au fost sistate operațiunile pe acest program, derulat anterior doar de către minister, și am avansat foarte bine în contractarea și implementarea proiectelor. Acum asigurăm monitorizarea proiectelor și sprijinim firmele să fie competitive și să concureze pe piața internă și piețele internaționale, să creeze noi locuri de muncă. Prin operațiunile derulate în cadrul POS CCE, pentru care ADR Centru are rolul de Organism Intermediar în Regiune, completăm, alături de celelalte programe și proiecte derulate de către ADR Centru, investițiile importante pentru generarea de locuri de muncă în beneficiul cetățenilor. Pe toate operațiunile pe care le gestionăm în cadrul POS CCE sunt sute de beneficiari, ale căror proiecte în valoare totală cumulată atrag sume importante în economia Regiunii Centru. Acordăm un tratament egal tuturor beneficiarilor de fonduri nerambursabile, dar proiectele mari ale IMM necesită o atenție specială, de aceea organizăm periodic astfel de întâlniri, astfel încât mediul de afaceri să atragă cât mai multe fonduri europene”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

11 decembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...