Actualitate, Cultura, Stiri

Portret de erou. Avram Iancu readus în atenţie printr-o expoziţie la muzeul albaiulian

AFIS AVRAM IANCUJoi, 15 mai 2014, ora 12, la Sala Unirii va fi vernisată expoziția, „Un erou în portrete. Avram Iancu (1824-1872). 190 de ani de la naştere”. Evenimentul readuce-n lumină o personalitate simbol a neamului românesc prin litografii, cromolitografii, fotografii, scrisori cu semnătura autograf a eroului şi obiecte care i-au aparţinut, piese din patrimoniul muzeului albaiulian mai puţin cunoscute publicului, precum şi imagini ale lui Avram Iancu aflate în colecţiile altor muzee din ţară.

De fapt, împlinirea a 190 de ani de la naşterea lui Avram Iancu oferă prilejul şi, mai ales, onoarea de a organiza o expoziţie în cinstea Craiului Moţilor. A făcut parte dintr-o generaţie de lideri români care au înţeles pe deplin spiritul vremii în care au trăit şi care, înţelegând acest spirit, necondiţionat s-au aşezat în slujba neamului lor.

Simbol al naţiunii române şi al devotamentului pentru ţară, talentat conducător de oşti, vizionar, suflet din sufletul neamului său, Omul căruia tradiţia populară i-a creat aura unui erou de legendă, Avram Iancu a fost portretizat cu ajutorul condeiului de către contemporanii săi şi, mai târziu, pe baza documentelor de arhivă, de istorici şi literaţi. Chipul lui Iancu ni s-a păstrat graţie artiştilor timpului prin cele câteva portrete ce i-au fost făcute de către pictori şi fotografi, cel mai cunoscut fiind realizat de Barbu Iscovescu în ianuarie 1849 când s-a aflat, alături de alţi revoluţionari munteni, în tabăra Craiului Moţilor din Munţii Apuseni.

Expoziţia organizată de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va putea fi vizitată în perioada 15 mai-15 iunie 2014.

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

14 mai 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...