Actualitate

Poluarea apelor şi solului cu nutrienţi agricoli dezbătută la Alba Iulia

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a organizat astăzi la Alba Iulia o conferința având ca temă reducerea poluării apelor și solului cu nutrienți din surse agricole.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, consiliilor județene, prefecturilor, autorităților pentru protecția mediului, apelor, autorităților de agricultură, sănătate publică, dar si primarii comunelor beneficiare a proiectului din regiunea de dezvoltare Centru.

Tema conferinței a fost Reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole a apelor și solului. Aspecte privitoare la implementarea proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” o amplă campanie de conștientizare pe plan național, având ca scop îmbunătățirea practicilor în ceea ce privește gestionarea gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere, precum și combaterea poluării cu nutrienți a apelor și solului și crearea premizelor pentru o agricultură durabilă.

„Problematica este una veche în România. dacă în anii 90 era o concentraţie mare de nutrienţi în sol şi apă, ceea ce a dus la organizarea unor asemenea întâlniri. Astăzi în 2014-2015 putem spune că s-a schimbat situaţia. În România s-au derulat acţiuni de monitoring al apelor şi solului şi putem spune că există o scădere a nutrienţilor în sol. Problema care mai dăinuie este folosirea gunoiului de grajd. Acesta ridică probleme pentru că nu avem încă platforme pentru colectarea lor, gestiunea lor, se scurge în sol şi poluează. În gospodării nu am putut să schimbăm mentalitatea românilor din mediul rural, unde latrina nu este departe de fântână, în care gunoiul de grajd nu este depozitat în aşa fel în care să protejeze apa şi solul. Şi de aici problemele pe care le avem. De aceea susţinem necesitatea acestui proiect şi de aceea încercăm să sensibilizăm instituţile abilitate dar şi publicul. Oamenii au început ce înseamnă nitrat sau boala albastră. Au primit ghiduri privind faptul cum să îşi amenajeze şi să îşi protejeze fântana. S-au făcut demonstraţii unde oamenii au vizut că beau apă cu concentraţie anutrienţilor şi de 5 ori cu mai mare decât cea admisă” a declarat profesorul Vladimir Ojanschi, de la Universitatea Ecologică din Bucureşti.

„În cadrul proiectul derulat de minister la Sântimbru în Alba s-a construit o platformă comunală pentru depozitarea gunoiului de grajd. Aceasta este operaţională de acum o lună, când s-au terminat lucrările” a declarat Manuela Udroiu, de la unitatea de control al managementului proiectului.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

25 februarie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...