Actualitate, Politica

PNL: Susținerea campaniilor electorale, exclusiv de la buget, o măsură de transparentizare a cheltuielilor electorale

În cadrul comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, liberalii au propus un set de amendamente care să reformeze cu adevărat modul de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale.
Astfel, viziunea liberală pe acest subiect se fundamentează pe principiul cheltuirii banului public în mod rațional și transparent. De aceea, liberalii pledează pentru finanțarea minimală de la bugetul de stat a campaniilor electorale concomitent cu plafonarea nivelului de cheltuieli și a categoriilor de metodă de campanie electorală
Rolul campaniilor electorale este unul de informare a cetățenilor în legătură cu programul politic al candidatului sau al partidului, de promovare a ideilor și viziunii de guvernare, iar pentru realizarea acestor obiective, fondurile necesare nu trebuie să fie exagerate, trebuie să fie plafonate la sume decente, fiind obligatoriu să urmeze un circuit transparent.
“În jurul finanțării campaniilor electorale au existat de-a lungul timpului multe controverse în spațiul public. A venit momentul să nu mai vedem luni de zile, după ce s-au terminat alegerile, bannere sau alte spații publicitare invadate ostentativ de către candidați, care urâțesc aspectul localităților și demonstrează o risipă financiară de prost gust. E timpul să elaborăm o lege corectă, pentru a introduce normalitatea și bunul simț. Este vorba până la urmă de respect. Respect față de alegător, față de toți contribuabilii din această țară, reprezentând totodată și un efort comun de recredebilizare a clasei politice. De aceea, noi, liberalii am susținut la dezbateile din comiisia de Cod Electoral că finanțarea campaniilor electorale să se facă doar de la buget, cu scopul eliminării finanțărilor oculte,. Au fost limitate acțiunile de campanie permise a fi susținute din fonduri de la buget la câteva metode- promovare în mass-media, afișaj și panotaj, sondaje de opinie, materiale tipărite de informare, fiind stabilită totodată și procedura de decontare a cheltuielilor, De acum încolo o singură instituție, Autoritatea Electorală Permanentă va urmări corectitudinea desfăsurarii alegerlor și va monitorriza modul de cheltuire a fondurilor alocate campaniilor electorale” a declarat deputatul liberal Dan Simedru.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 martie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...