Politica

PNL și USR au depus o moțiune de cenzură împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader

Luni, 22 octombrie, PNL şi USR au depus în Parlamentul României moţiunea simplă intitulată „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)” împotriva lui Tudorel Toader. Ministrul Justiției este acuzat într-o expunere de 20 de puncte, că prin comportamentul său a „abandonat justiţia în mâna infractorilor” şi „a trimis România în trecut, în perioada Năstase-Stănoiu, în care dosarele se rezolvau în şedinţe de partid”.

Autorii moţiunii îi reproşează lui Toader că „în afara unor vizite exotice, făcute pe bani publici (…), a desenării unor proiecte fantasmagorice cum este cartierul justiţiei din Bucureşti”, a unor apariţii publice în care şi-a etalat „dorinţa de avea talent de povestitor”, a afirmaţiilor publice prin care a „afectat independenţa sistemului judiciar”, în afară de „lovitura” pe care încearcă să o aplice „luptei împotriva corupţiei” nu prea are cu ce se lăuda de când a devenit ministru. Printre altele, ministrul Justiţiei este acuzat că a promovat „politizarea justiţiei”.

Autorii moțiunii îi mai transmit lui Toader că, în calitate de ministru al Justiţiei, în loc să analizeze „cu seriozitate” rapoartele organismelor internaţionale – Comisia de la Veneţia şi GRECO – şi să ţină cont de ele, le-a „ignorat complet” şi a pus la îndoială profesionalismul experţilor internaţionali care au întocmit aceste documente.

Ministrul Justiţiei este criticat şi pentru faptul că a girat „toate propunerile făcute de puterea actuală, în sprijinul infractorilor şi în defavoarea victimelor infracţiunilor” şi nu s-a sfiit să dea cu mâna sa „lovitura letală luptei împotriva corupţiei, propunând un text de modificare a infracţiunii de abuz în serviciu care reprezintă o dezincriminare mascată a acestei infracţiuni pentru cele mai multe situaţii întâlnite în practică”.În acelaşi text, Toader este acuzat că „a reuşit performanţa negativă de a scoate magistraţii în stradă” şi de faptul că nu are timp să-şi aplece urechea la nevoile reale ale acestora.

În plus, în opinia acestora, prin cererea de revocare a procurorului-şef al DNA, prin declanşarea „la comandă” a procedurii de evaluare cu „intenţia neechivocă a revocării acestuia”, Toader a ales să fie „de partea infractorilor, împotriva justiţiei, ceea ce este inacceptabil pentru un ministru al justiţiei!”.

Toader este acuzat, referitor la Inspecţia Judiciară, instituţia care anchetează şi sancţionează disciplinar magistraţii, că a făcut în aşa fel încât, „prin încălcarea legii, a Constituţiei, a prerogativelor Consiliului Superior la Magistraturii”, să desemneze la conducerea acestei instituţii, „printr-o OUG cu dedicaţie, respectiv prin OUG 77/2018”, pe o perioadă nedeterminată, persoanele agreate de acesta.

Alte critici aduse ministrului se referă la faptul că nu a făcut nimic pentru a ajuta serviciul de probaţiune şi că nu a rezolvat problemele cu care se confruntă angajaţii din penitenciare.

(surse agerpres.ro, digi24.ro)

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

23 octombrie 2018

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...