Politica

PNL: Decizia Guvernului de a reducere TVA la alimente va provoca un val de scumpiri artificiale

Decizia Guvernului de a reducere TVA la alimente va provoca un val de scumpiri artificiale. Autoritățile trebuie să fie vigilente!

Decizia anunțată ieri de către premierul Victor Ponta de reducere a TVA la 9% pentru produsele alimentare este definitorie pentru un Executiv lipsit de orice strategie fiscală, pentru un Guvern care se răzgândește peste noapte din dorința de a puncta politic cu orice preț.

Din fericire pentru România, reducerea TVA la alimente este, alături de reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, cea de-a doua mare hotărâre bună luată de actualul Guvern, ambele măsuri fiind lansate și susținute public de către PNL și însușite/copiate ulterior de către PSD. În acest context, nu pot decât să constat că Victor Ponta continuă să ne copieze proiectele de legi depuse în Parlamentul României și că le grăbește aplicarea prin deciziile sale de la Palatul Victoria, fiind cu atât mai evident că propunerile PNL sunt constructive pentru țară.

În altă ordine de idei, fac un apel la actualul Executiv să nu se culce pe o ureche, să creadă că reducerea TVA la alimente va elimina peste noapte evaziunea fiscală și specula din piață.

Solicit autorităților abilitate, pornind de la ANAF, ANPC și ajungând până la Consiliul Concurenței, să acționeze cu maximă vigilență în perioada următoare când există pericolul – iminent, aș îndrăzni să spun, al unui val de scumpiri la alimentele de bază.

Am teama că prețurile vor fi majorate simțitor și nejustificat în următoarea lună, tocmai ca, ulterior, la aplicarea cotei reduse de TVA de la 1 iunie, ieftinirea să fie una de formă, realizată dintr-un preț majorat artificial, de dragul unui profit mai mare.

Deși mi-aș dori să plec de la premisa că avem doar comercianți cinstiți, care nu vor profita pentru sine de reducerea TVA la alimente – o măsură cu impact social, nu pot să nu am în vedere și că, recent, marile lanțuri de magazine au fost amendate de Consiliul Concurenței cu 35 de milioane de euro pentru că s-ar fi înțeles cu privire la stabilirea prețurilor la raft, cât și pentru comportamentul companiilor în cadrul promoțiilor.

Din aceste motive consider că Guvernul României trebuie să își facă datoria până la capăt, iar aplicarea unei cote reduse de TVA la alimente să fie însoțită și de măsuri de verificare și control ale ANAF – de data aceasta, însă, direcționate înspre marii evazioniști și nu spre vânzătorii de zarzavat, precum și printr-o monitorizare atentă a evoluției prețurilor la alimente, cu sancționarea celor care vor încerca să profite de pe urma unei măsuri ce ar trebui să conducă la o ieftinire vizibilă și consistentă a alimentelor din coșul și de pe masa fiecărui român.
Mircea Dolha, deputat PNL

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

8 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...