Actualitate, Social

PNL Alba Iulia a comemorat 86 de ani de la moartea lui Ion I. C. Brătianu

1.Comemorare.Bratianu-PNL.Alba.IuliaPartidul Național Liberal a comemorat în, 24 noiembrie, 86 de ani de la trecerea în neființă a lui Ion I.C. Brătianu, om politic liberal, fost președinte al partidului și prim ministru al României. Cu această ocazie, în diverse localități din țară, unde există statui ale fostului lider PNL, au avut loc acțiuni de comemorare.

Liberalii albaiulieni au organizat un eveniment comemorativ, la statuia lui Ion I.C. Brătianu, aflată în piața care, de altfel, poartă numele acestuia. La manifestare au fost prezenți atât membri și lideri ai organizației PNL Alba Iulia (în frunte cu președintele prganizației. Florin Roman), dar și cetățeni ai orașului.

După depunerea de coroane, istoricul Dan Mazâlu, a ținut o scurtă cuvântare în care a evocat personalitatea marelui om politic.

Ion I.C. Brătianu, cunoscut și ca Ionel Brătianu, a făcut parte dintr-o familie care a dat țării numeroase personalități care s-au remarcat în momentele cheie prin care a trecut România în secolele al XIX-lea și al XX-lea.

Prezență politică marcantă în primele trei decenii ale secolului XX și simbol al Partidului Național Liberal, Ion I.C. Brătianu, a dominat scena politică din România cu precădere în anii ’20, periodă pe care istoricii au numit-o «decada brătienistă».

De numele său se leagă realizarea reformei agrare, în anii care au urmat Primului Război Mondial, dar și elaborarea Constituției din 1923, considerată a fi una dintre cele mai democratice legi fundamentale ale acelor timpuri.

În perioada marii guvernări liberale (1922-1926), cu Ionel Brătianu prim ministru, statul român a trecut printr-un proces semnificativ de modernizare atât la nivel administrativ, cât și în alte domenii.

Astfel, a fost introdusă educația obligatorie prin legea învățământului primar care devenea «unitar, obligatoriu și gratuit», judecătorii au devenit inamovibili, așa cum prevedea legea organizării judecătorești și au fost introduse prin lege, pentru prima dată, zilele de odihnă – duminicile și sărbătorile legale.

Diplomat prin excelență, Ion I. C. Brătianu a avut relații strânse cu Casa Regală, fiind considerat de către Regele Ferdinand, «zodia bună a României».

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

25 noiembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...