Politica

PMP cere respect pentru românii din diaspora

Partidul Mişcarea Populară doreşte să atragă atenţia întregii clase politice şi în primul rând preşedintelui Iohannis, în legătură cu o datorie urgentă pe care o au faţă de românii din diaspora. Marţi, 26 mai, Partidul Mişcarea Populară a organizat, la Parlamentul României, o dezbatere privind necesitatea introducerii votului prin corespondenţă. La eveniment au participat personalităţi din viaţa politică şi academică, specialişti în legislaţie electorală, precum şi lideri ai comunităţii româneşti din state ale Uniunii Europene si SUA în care se exercită dreptul la vot prin corespondenţă.

Semnalul dat de votul din 16 noiembrie ar fi şi acesta, că românii din străinătate vor să voteze, că le pasă de ţara lor. Românii din SUA, Italia, Spania, Germania, Belgia, Austria, Portugalia, Irlanda sau Marea Britanie au cerut hotărât introducerea votului prin corespondenţă. Pentru cei peste 3,5 milioane de români care lucrează sau locuiesc în străinătate ar fi cea mai mare dezamăgire, dacă actuala clasă politică le refuză această doleanţă, acest drept. Distanţele mari, coroborate cu numărul în creştere al cetăţenilor români care aleg să plece peste hotare, precum şi efortul acestora de a rămâne conectaţi şi de a se implica în viaţa politică românească, impune adoptarea unor măsuri legislative pentru asigurarea dreptului constituţional la vot pentru fiecare român. Aceasta este o metodă implementată în foarte multe state, şi şi-a dovedit utilitatea şi eficienţa.

Legea privind votul prin corespondenţă, dar şi legea votului electronic doresc să umple tocmai acest vid legislativ, oferind românilor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate o alternativă sigură şi accesibilă de a-şi exprima opţiunea de vot.

PNL şi PSD atunci când au avut ocazia să voteze pentru votul prin corespondenţă nu au făcut-o. Proiectul ce aparţinea PMP a fost respins de Camera Deputaţilor pe 9 decembrie 2014 cu 203 voturi împotrivă, 84 de abţineri şi 8 voturi pentru. După respingerea proiectului de lege, acesta a fost îmbunătăţit, PMP cerând sprijin de la toţi parlamentarii, să i se alăture în calitate de co-iniţiatori, însă nu s-a primit niciun răspuns.

Preşedinte PMP Alba,
deputat Clement Negruţ

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

28 mai 2015

About Author

Cititorul


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...