Actualitate, Cultura

Pianul Călător al lui Horia Mihail a poposit la Alba iulia

În fața unei săli a Casei de Cultură a Sindicatelor plină, s-a desfășurat aseară recitalul pianistului Horia Mihail, aflat în turneul Pianul Călător. Ca mai odinioară Franz Liszt, care a călătorit și el în Transilvania, însoțit de pianul său, și Horia Mihail a venit la Alba Iulia împreuna cu pianul Steinway, unul dintre cele trei recuperate din depozitele Radiodifuziunii Române, cu puțin timp înainte să fie casate. Faptul că la finalul concertului aplauzele nu mai conteneau, însoțite de promisiunea artistului că va încerca să rămână la Alba Iulia unul dintre cele trei piane, ne-au arătat că publicul din orașul nostru îndrăgește muzica clasică.

Recitalul de la Alba Iulia a avut loc la o zi după ce Horia Mihail i-a încântat pe moții care au luat cu asalt sala casei de Cultură din orașul Baia de Arieș, de altfel, o premieră în acest sens.

Turneul Internaţional Pianul Călător, ediţia a V-a, se desfăşoară în perioada 22 martie – 20 mai 2015 şi este organizat de Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România.

Aseară, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, începând cu ora 19.00 pianistul Horia Mihail a interpretat cele şase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, va continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt şi va încheia cu Carnaval Op. 9 „Scènes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann. Pe lângă acestea, Horia Mihail a oferit auditoriului și sonata Sub Clar de lună, de Chopin.

Pianistul Horia Mihail a debutat în orasul sau natal Brasov interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu“ din Bucuresti si cu Orchestra Nationala Radio. „Subtilitatea ritmica si articulatia atmosferei si a culorii sunetului au fost de un fel pe care aceasta muzica (Prokofiev) o primeste foarte rar“, se scrie în ziarul Boston Globe, dupa una din aparitiile sale.

Dupa 14 ani de studii în România cu prof. Stela Dragulin, la Brasov, si prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzica din Bucuresti, Mihail a urmat cursurile Universitatii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obtinând diplomele de absolvire si de masterat în 1995, dupa o perioada de trei ani.

În 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. Horia Mihail este, de asemenea, absolvent al Colegiului de Matematica si Fizica „Andrei Saguna“ din Brasov. Horia Mihail a primit primul premiu la toate concursurile de pian la care a participat. A beneficiat de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship si a primit burse complete la toate institutiile de învatamânt superior pe care le-a frecventat. În 1999 a primit premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry Award.

Horia Mihail a sustinut concerte, recitaluri solo si de muzica de camera în 18 tari pe 4 continente, colaborând cu artisti cunoscuti precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz si Nathaniel Rosen. A putut fi ascultat la diverse posturi de radio si de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite si Vocea Americii, si a înregistrat cu Orchestra Simfonica Nationala Radio din România.

Dupa ce a functionat o perioada de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brasov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii si membru al deja cunoscutei formatii ”Romanian Piano Trio” alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si celistul Razvan Suma cu care a sustinut concerte de mare succes în tara si strainatate. Împreuna cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee nationale de anvergura – sub titlul Music ON, iar împreuna cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius. În urma acestor colaborari au aparut 3 CD uri de trio cu lucrari de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn si 3 CD-uri Stradivarius în duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Virtuoso si Romantic.

Din 2009 artistul este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, calitate în care a sustinut mai multe concerte la Sala Radio (alaturi de Orchestra Nationala radio si dirijorii Jin Wang, Christian Badea, Gerd Schaller, Tiberiu Soare), dar si în turnee în tara sau la Roma în decembrie 2009, ori la Expozitia Mondiala de la Shanghai în iulie 2010. De un remarcabil succes la public s-au bucurat recitalurile solo din cadrul Anului Chopin de la Bucuresti si Viena. La finalul anului 2010, Radio Români a realizat în parteneriat cu Institutul Polonez un CD dedicat Anului Chopin în România pe care este inclus Concertul în fa minor pentru pian si orchestra de Chopin în interpretarea lui Horia Mihail alaturi Orchestra Nationala Radio dirijata de Christian Badea.
În aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu national de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul calator – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live aparut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape doua luni în vara anului 2012 si un al treilea în 2013, care a fost dublat de un CD de studio Beethoven înregistrat la Sala Radio. Turneul Pianul calator din 2014 poarta titlul 100 % Mozart.

În 2013, Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alaturi de Orchestra Nationala Radio, cu lucrari concertante de Beethoven, Rachmaninov si Lutoslawski.
Horia Mihail a participat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul International „George Enescu”, Festivalul international “Nopti pianistice” de la Chisinau, Festivalul Internatinal de la Ushuaia. Proiectul “Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alaturi de violonistii Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru în fiecare an începând din 2011, iar proiectul “Cele trei dive” alaturi de celebrele cântarete Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu si Leontina Vaduva la Iasi, Cluj si Timisoara, în 2011.

Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare în 2012 si 2013, printre alte proiecte solo si camerale, sunt Pianul calator (www.pianulcalator.ro), Duelul viorilor, alaturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru (www.duelulviorilor.ro), Flautul de aur (www.flautuldeaur.ro), alaturi de flautistul Ion Bogdan Stefanescu si Vioara lui George Enescu la sate (www.vioaraluienescu.ro), alaturi de Gabriel Croitoru. Toate aceste initiative se continua si in 2014.

În afara scenelor din România, în ultimii ani muzicianul a sustinut recitaluri si concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Shanghai, în Danemarca si Germania, în Argentina, dar si în Bulgaria sau Republica Moldova. Pentru 2014 are în program evoluții în Chile, Statele Unite si Japonia.
Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

Evenimentul este susţinut de Radio România și a fost organizat la Alba Iulia de Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural, Fundația Accendo și Primăria municipiului Alba Iulia.
Emanuel Jilinschi

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

30 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...