Actualitate

Petarde şi artificii cu ghinion pentru două firme din Alba şi un minor din Daia

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, au continuat activităţile de prevenire a evenimentelor negative şi combatere a ilegalităţilor privind deţinerea, folosirea şi comercializarea articolelor pirotehnice.
Astfel, în cursul zilei de ieri, 11 decembrie a.c., cu ocazia unor controale efectuate la două societăţi comerciale din municipiul Alba Iulia, poliţiştii au identificat 342 de articole pirotehnice din categoria a II-a, expuse pentru vânzare, în condiţiile în care cele două societăţi comerciale nu sunt autorizate pentru efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice.
Poliţiştii au luat măsura confiscării celor 342 de articole pirotehnice iar faţă de administratorii celor două societăţi comerciale au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 37, lit. a din Legea nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive.
Tot în cursul zilei de ieri, 11 decembrie, poliţiştii de ordine publică din Sebeş l-au depistat pe un minor în vârstă de 15 ani, din comuna Daia Română, care avea asupra sa 95 de petarde.
Poliţiştii au confiscat petardele iar cercetările sunt continuate pentru stabilirea împrejurărilor în care minorul a intrat în posesia lor.
De la în debutul acţiunii Foc de Artificii 2014, poliţiştii din Alba au constatat 13 infracţiuni privind fapte de „operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept” şi au confiscat peste 3.700 de obiecte pirotehnice din categoriile I şi II.
Poliţiştii din Alba continuă acţiunile pentru prevenirea şi combaterea încălcării prevederilor legale ce reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoane fizice sau juridice.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, reaminteşte următoarele aspecte legale:
În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
Comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei.
Comercializarea obiectelor pirotehnice către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei.
Neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română, a denumirii, clasei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, termenului de garanţie, precum şi pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 de lei.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 decembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...