Actualitate

Peste 700 de pensii comunitare înregistrate în Alba

Miercuri, 27 august s-a desfăşurat şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Alba, prezidată de prefectul Gheorghe Feneşer.
Ordinea de zi a şedinţei a cuprins următoarele teme:
– Modul de acordare şi drepturile de care beneficiază persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945 – Decret Lege nr. 118/1990.
– Activitatea desfăşurată de Casa Judeţeană de Pensii Alba privind soluţionarea dosarelor de pensii comunitare în anul 2013 şi primul semestru 2014 pentru asiguraţii care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public din România cât şi în ţări din UE.
Prima temă a fost prezentată de către directorul executiv al AJPIS Alba, Flaviu Cozuc.
Începând cu luna ianuarie 2014, odată cu punerea în aplicare a Legii nr.211/2013 s-au înregistrat 89 cereri de la cetăţeni germani născuţi în România şi deportaţi în URSS din motive entice, cereri care au fost soluţionate în totalitate de Comisia pentru aplicarea D.L. nr.118/1990, prin emiterea deciziilor de acordare a drepturilor.
Prefectul Gheorghe Feneşer a subliniat faptul că este importantă o mediatizare corespunzătoare a acestor norme legale, pentru ca persoanele în vârstă să poată beneficia de ele. În acest sens a solicitat directorului AJPIS Alba, domnul Flaviu Cozuc, să se întocmească o evidenţă a persoanelor potenţiale beneficiare, şi să fie contactate pentru a li se menţiona drepturile de care dispun.
Punctul doi al ordinei de zi a fost expus de de către directorul Casei Judeţene de Pesnii, Alexandru Retegan.
În cursul anului 2013 şi primul semestru al anului 2014 au intrat în evidenţa Casei Judeţene de Pensii – Alba, prin Compartimentul Pensii Internaţionale, în vederea soluţionării, 784 solicitări pentru acordarea drepturilor de pensie comunitară. Pe ţări repartiţia se prezintă astfel: Germania 63,8%, Spania 23,6%, Italia 4,2%, Ungaria 3,5%, Austria 2,7%, alte ţări (Anglia, Grecia, Franţa, Finlanda, Bulgaria, Olanda, Cehia, Suedia, etc.) 2,2%.
În cadrul şedinţei au mai fost discutate probleme ridicate de reprezentanţii asociaţilor de pensionari din judeţ.
În urma solicitărilor anterioare, prefectul Gheorhe Feneşer a precizat faptul că datorită intevenţiilor la ministerul de resort s-a reuşit transformarea unui post de asistent medical într-unul de doctor, care va fi destinat Comisiei de expertiză medicală Câmpeni.
În aceste zile se organizează concurs pentru ocuparea postului de medic de expertiza la Sebeş, urmând ca în viitorul apropiat să fie organizat şi pentru cel de la Câmpeni. “ Sunt bucuros să informez cetăţenii, că se va relua în curând activitatea la cabinetul de expertiză de la Cîmpeni. » a declarat prefectul Gheorghe Feneşer.
Prefectul a mai menţionat faptul că este imperios necesar ca angajaţii Casei Judeţene de Pesnii să dea dovadă de profesionalism în activitatea de relaţii cu publicul, fără a pune cetăţenii pe drumuri repetate, pentru a prezenta documente necesare soluţionarii solicitărilor acestora.
În finalul întrunirii, prefectul Gheorghe Feneşer a acceptat invitaţia reprezentanţiilor Asociaţiei “ Uioreana “ din Ocna Mureş, ca următoarea şedinţă să se desfăşoare în acestă localitate.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

27 august 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...