Actualitate, Editorial

Pesta porcină africană, un coșmar devenit realitate

Unul dintre subiectele cele mai dezbătute în spațiul public în ultimele săptămâni este fără doar și poate pesta porcină africană care a afectat o mare parte a țării și care deja a cauzat deja câteva mii bune de victime în populația porcină a țării. Ca tot omul, am încercat și eu să mă dumiresc mai bine ce e cu pesta asta și de ce se întâmplă ce se întâmplă în aceste zile. Am intrat pe sfântul Google și am tastat „pestă porcină africană” și iată ce am găsit în cele peste 5 milioane de articole de acolo: „Pesta porcină africana este o boală virală produsă de virsul Asfarviridae care infectează porcii domestici și porcii mistreți si care produce o boală gravă, letală în proporție de 95 până la 100% la aceste animale. Se transmite prin contact direct sau cu excretii de la animale infectate ori prin căpușe. Nu există vaccin pentru combaterea acestui virus. Virusul nu se manifestă la om, ci doar la porci.”

Luând în considerare aspectele de mai sus, cred că se pot trage niște concluzii imediate. În primul rând ar trebui să fie estompată panica generalizată transmisă de posturile de știri (prea sunt disperați după audiență ăștia și exagerează cu orice), pentru că nu este pericol de moarte sau îmbolnăvire pentru populație. Este adevărat că această boală decimează efectivele de porci și cum carnea de porc este „leguma” favorită a poporului român, acest fapt devine destul de problematic. Nu pentru că românii nu vor mai consuma carne de porc, ci pentru că în astfel de situații când zeci de mii de porci autohtoni sunt sacrificați pentru stoparea bolii, prețul cărnii aduse din import are mari șanse să se scumpească. Și apropo, eu nu înțeleg.de ce sunt sacrificați toți porcii. Luând în considerare toate bolile virale din istorie, s-a observat că nu toți subiecții aflați în zona de focar sunt bolnavi sau direct afectați de respectiva boală (vezi epidemiile de ciumă din Evul Mediu când, după perioada de carantină de 40 de zile, mulți oameni au supraviețuit oribilei boli). Deci nu văd de ce nu se face o carantină corespunzătoare a focarelor de infecție (care oricum vor trebui dezinfectate după ce epidemia va trece), și porcii care vor supraviețui vor putea rămâne în viață și vor fi folosiți în scopul pentru care au fost crescuți, mai ales că pesta este necontagioasă pentru om.  Ciudat, zic eu!

Am urmărit și știrile în care dezinfectarea zonele afectate s-a făcut în pur stil românesc și se pare că și asta a dus la răspândirea pe o suprafață atât de mare a boli, în timp relativ scurt, dar tot din ce am găsit pe Google, se pare că și căpușele pot transmite virusul, deci cred căp va fi destul de greu să stârpim toate căpușele. Noroc că vine iarna când căpușele vor face o pauză, dar asta nu însemnă că anul viitor nu vor relua ce au început în acest an. În plus am auzit niște deștepți care susțin că în următoarele trei luni ar trebui omorâți nu știu câte zeci de mii de porci mistreți din toată țara. Inepție mai mare ca asta chiar nu am auzit. Păi ăștia de la DSV-urile din țară abia au reușit să asomeze câteva mii de porci domestici care așteptau cuminți în cotețe sau în ferme de profil. Cum dracu să împuști zeci de mii de mistreți care sunt împrăștiați prin toate pădurile patriei și nu cred că intenționează să se predea vânătorilor prea ușor. Să trecem și faza asta la miile de situații bizare caracteristice țării noastre.

Am urmărit cu reală compasiune cazurile gospodarilor care au fost nevoiți să stea neputincioși în fața comando-urilor de asomatori care le-au luat porcii din coteț. Nu se poate să nu înțelegi necazul oamenilor care, după posibilități încearcă să crească unul sau mai mulți purcei pentru consum propriu sau pentru mic comerț (pentru mulți este singura formă de subzistență). Durerea și dezamăgirea lor este cu atât mai evidentă când știm cu toții cât de repede se mișcă statul când e vorba de a ajuta pe cei care au de suferit din cauza unor calamități naturale. Uniunea Europeană a zis că ne ajută cu bani, dar numai când funcționarii noștri trimit actele pentru accesarea fondurilor de sprijin. Deci altă așteptare. Despre deținătorii de mari ferme nici nu știu ce să mai zic. Să îți omoare mii de porci dintr-o lovitură și să nu știi când vor veni despăgubirile nu pare a fi o ipostază plăcută. Mai mult, o mare fermă de porci a ars din temelii recent, cu tot cu porcii din ea, fiind bănuită o încercare de încasare a asigurării din partea proprietarului. Nasol moment.

Dincolo de orice comentariu de orice fel totuși nu mă pot abține în a spune că rămâne o suspiciune în legătură cu această boală care ne afectează mai mult decât știm. Noi românii avem o doză destul de mare de circumspecție referitoare la majoritatea subiectelor, cu alte cuvinte avem „nas” pentru vrăjeli, țepe și conspirații pentru că de multe ori ne-am „ars”  sau am fost „înțepați” în situații de gen și acum suntem mult mai atenți când ceva ciudat apare. Este deci destul de ciudat că o bolă care din denumirea ei vine din Africa (mii de kilometri distanță) a ajuns la noi fără a fi oprită în țările dintre noi și continentul negru.  Mai este și suspiciunea faptului că virusul a afectat cea mai prolifică zonă din punct de vedere a creșterii porcilor din țară. Nu știu despre voi dar eu nu pot să nu mă gândesc la implicațiile economice ale acestei situații și, ca de obicei, după ce majoritatea porcilor din România vor fi uciși și îngropați sau arși, va trebui să mergem să luăm carne de porc de la partenerii europeni și nu numai, care abia așteaptă să scape de stocurile pe care le țin în frigidere de te miri când. Cu alte cuvinte vom ajunge ca în următorii cel puțin trei ani să mâncăm carne de porc crescut cu tot felul de chimicale și steroizi, refrigerat și la un preț care sigur nu va fi mai mic doar când ne gândim la costul transportului. Se pare că această epidemie de pestă, chiar dacă a fost „cu dedicație” sau s-a produs natural, ne va afecta mult mai mult decât sunt unii dispuși să creadă. Și când te gândești câ mai avem puțin și vine Crăciunul…

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

17 septembrie 2018

About Author

Adrian Contor


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...