Actualitate, Social

Persoanele fizice care obţin venituri din chirii vor plăti CAS, de la 1 ianuarie 2014

foto: pressalert.ro
foto: pressalert.ro

Începând din 01.01.2014, contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (închiriere, închirierea locuinţelor proprietate personală în scop turistic, arenda) datorează, indiferent de alte categorii de venit pe care le realizează, impozit (16%) şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate, în cota de 5,5% din baza lunară de calcul. Până la data de 31.12.2013, persoanele care realizează, pe lângă veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, şi venituri din salarii / venituri asimilate salariilor / venituri din pensii / venituri sub forma indemnizațiilor de șomaj / venituri din activităţi independente, cu excepţia celor din drepturi de proprietate intelectuală / venituri din silvicultură și piscicultură / venituri agricole, nu datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate asupra venitului din cedarea folosinţei bunurilor.

Baza lunară de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată începând cu 01.01.2014 pentru venituri din cedarea folosinţei bunurilor, este:

diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, în cazul închirierii / arendarii impozitate pe baza cotei forfetare de cheltuială de 25%;

diferența dintre totalul veniturilor încasate și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuții sociale, în cazul închirierii / închirierii în scop turistic / arendarii impozitate în sistem real, ca urmare a opţiunii contribuabilului

valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, în cazul închirierii în scop turistic impozitata la normă de venit.

Baza de calcul lunară pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată asupra acestei categorii de venituri nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția şi nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut.

Persoanele care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor nu datorează contribuție de asigurări sociale (la sistemul de pensii).

Contribuabilii care obţin venituri din închiriere vor fi obligaţi să efectueze în cursul anului plăți anticipate cu titlu de contribuții sociale, în baza deciziei de impunere pentru plati anticipate. În decizia de impunere, prin care se face şi încadrarea în plafonul maxim, baza de calcul se evidențiază lunar, iar plata se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru (25.03, 25.06, 25.09, 21.12).

Contribuabilii care obţin venituri din arendare, în regim de reținere la sursă a impozitului, datorează contribuție individuală de asigurări sociale de sănătate în cursul anului, plătitorii de venituri (arendaşii) având obligația calculării, reținerii și virării sumelor respective, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile. Încadrarea în plafonul maxim se face de către plătitorul de venit la momentul plății venitului.

Pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea camerelor, situate în locuințe proprietate personală, stabilite pe bază de normă anuală de venit sau care optează pentru determinarea venitului în sistem real, în decizia de impunere, baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate se evidențiază lunar, iar plata se efectuează în două raţe egale, până la data de 25 iulie inclusiv și 25 noiembrie inclusiv.

Obligațiile anuale de plată ale contribuției de asigurări sociale de sănătate (regularizarea, respectiv stabilirea diferenţei de contribuţie de plată / de restituit) se determină pe baza declarațiilor privind venitul realizat depuse de contribuabili până în 25 mai a anului următor celui de impunere, de organul fiscal competent (în a cărui raza teritorială îşi are domiciliul fiscal contribuabilul), prin decizie de impunere anuală. Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate se evidențiază lunar în decizia de impunere, iar eventualele diferenţe de plată vor avea scadenta în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere anuală.

O altă prevedere legislativă, care se aplică începând din 19.07.2013, în ceea ce priveşte veniturile din închirierea bunurilor imobile, se referă la obligaţia proprietarului de a depune la data înregistrării contractului de închiriere, la organul fiscal competent, o copie de pe certificatul de performanță energetică a clădirii (document tehnic cu caracter informativ, care atestă performanța energetică a unei clădiri), obligaţie prevăzută de art. 19, alin. (3) din Legea nr. 372 / 2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicata. Sunt exceptaţi de la această obligaţie proprietarii următoarelor categorii de clădiri:

a) clădiri și monumente protejate;

b) clădiri utilizate ca lăcașuri de cult sau pentru alte activități cu caracter religios;

c) clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere și clădiri nerezidențiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie;

d) clădiri rezidențiale care sunt destinate a fi utilizate mai puțin de 4 luni pe an;

e) clădiri independente, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...