Actualitate, Stirea Zilei

Pe pârtiile de la Şureanu şi Arieşeni sunt condiţii excelente pentru sporturile de iarnă

•Domeniul Schiabil Şureanu

 Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
 Lungime: 11 km
 Altitudine maximă: 2.010 m
 Tunuri de zăpadă: nu
 Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)
 Nocturnă: nu
 Pârtie pentru sănii: da
 Semnal mobil: în principal Telekom
 Informații despre pârtii: 0258 738 121; 0258 738 102

Evaluare generală: sezonul de schi s-a îmbunătățit substanțial la Șureanu, în urma ninsorilor abundente și a gerului care a păstrat zăpada. Pârtiile se prezintă în condiții bune și foarte bune, drumul este deszăpezit și perfect accesibil iar vremea se anunță foarte rece, cu ninsori răzlețe.
Informarea se referă la perioada extinsă 02-08 ianuarie 2015.
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.
Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit și practicabil pentru orice tip de mașină. Având în vedere că a nins iar zăpada a acoperit gropile, suprafața drumului este netedă și ușor de parcurs. Atenție, este foarte important să aveți la dispoziție lanțurile pentru roți, pentru eventuale porțiuni cu zăpadă mai mare sau ambutejaie în pantă. Păstrați atenția sporită în special în porțiunile înguste de drum!
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, șapte sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_2, A_3, S_1, S_2). Stratul de omăt măsoară între 30-50 cm și prezintă în unele vârfuri de pantă mici porțiuni de iarbă. Cu toate acestea, suprafața pârtiilor este perfect schiabilă. Din cele trei instalații de cablu, funcționează teleschiul „Curmătura”, telescaunul și (posibil) teleschiul „Șureanu”. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro Zona de off-piste pentru freeride este accesibilă, dar prezintă unele porțiuni de gheață, datorită viscolului.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu va ninge Duminică și luni, cu momente de viscol puternic Duminică. Temperaturile vor scădea din nou foarte mult, înregistrându-se valori între -3 și -25 grade Celsius pentru perioada 02-08 ianuarie. Vântul va sufla cu putere pe culmi, viscolind zăpada iar cerul va fi noros. E posibil ca vremea să afecteze într-o mică măsură vizibilitatea pe pârtii.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski¬-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați vitezele mari pe drum;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

•Arieşeni (Vârtop și Nucet)
 Pârtii: 3 (Vârtop 1 și Vârtop 2 în județul Alba; Piatra Grăitoare în județul Bihor)
 Lungime: 3 km
 Altitudine maximă: 1.400 m
 Tunuri de zăpadă: da
 Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
 Nocturnă: da
 Pârtie pentru sănii: da
 Semnal mobil: toate rețelele
 Informații despre pârtii: 0256 227 955

Evaluare generală: la Arieșeni, sezonul continuă în condiții foarte bune. Se schiază, pârtiile sunt acoperite de zăpadă suficientă iar o veste bună vine din partea prognozelor meteo, care anunță ninsori în zilele următoare și temperaturi foarte scăzute, care vor menține zăpada. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări zilnice.
Informarea se referă la perioada extinsă 02-08 ianuarie 2015.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 măsoară circa 30 cm și este perfect practicabil pentru schi și snowboarding. Instalațiile de transport pe cablu funcționează conform programului. Din păcate, nu am putut contacta personalul pârtiei Piatra Grăitoare (din județul Bihor), pentru a vă oferi informații concrete despre starea aceste pârtii. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni vor fi ninsori în zilele de Duminică și luni. Vântul va sufla moderat iar temperaturile vor fi din nou în scădere, încadrându-se între -4 și -27 de grade până în 08 ianuarie. Cerul va fi înnorat iar vizibilitatea pe pârtii va fi doar slab afectată de condițiile meteo.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați vitezele mari pe pârtie;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 ianuarie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...