Actualitate

Patru personaje importante arestate în dosarul Microsoft

În dimineaţa zilei de 29 octombrie 2014 procurorii DNA au arestat patru personaje grele în dosarul corupţiei de la Microsoft: Dorin Cocoş (fostul soţ al Elenei Udrea), Dumitru Niro, Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan Pinalti – primarul de Piatra Neamţ.

DNA spune că omul de afaceri Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu – este vorba de bani pentru a interveni în facilitarea achiziţionării dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Pentru a influenţa anumiţi miniştri (Şerban Mihăilescu – ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica – ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţilor, precum şi asupra altor membri ai Guvernului) în vederea încheierii şi derulării contractului de licenţiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, omul de afaceri Nicolae Dumitru (zis Niro) a pretins şi primit suma de 7,65 milioane USD.

Conform procurorilor cei implicaţi sunt acuzaţi că ar fi primit mită:
Dorin Cocoş – mită 9 milioane de euro
Gheorghe Ştefan Pinalti – mită 4 milioane de euro
Nicolae Dumitru Niro – mită 7 milioane de euro
Gabriel Sandu (fost ministru) – 2.700.000 milioane şi 1.800.000 milioane

Prejudiciul în dosarele Microsoft şi EADS (care încă nu a explodat, deşi Băsescu a dat semne că e o chestiune de zile pentru a fi scos pe piaţă de procurori) este estimat la 1.000.000.000 de euro, după cum spun unii analişti.

„Există 5 martori denunţători – Claudiu Florică, fostul patron al Fujitsu Siemens, este cel care a scris cel mai mult, apoi în ordine vin Eugen Bejinariu, domnul (Doru) Boştină, Dinu Pescariu, şi cel care nu a făcut faţă presiunii, dar a făcut faţă împărţirii banilor, atâta vreme cât aceşti bani au fost împărţiţi, şi au fost zeci de milioane de împărţit, şi domnul Dan Nica, europarlamentarul PSD”, a explicat jurnalistul Rareş Bogdan. Probabil din acest motiv, pentru că au colaborat cu procurorii, cei 5 nu au fost arestaţi încă.

În acest dosar, procurorii DNA au cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri din cinci guverne: este vorba de senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Potrivit DNA, mai multe persoane din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului, privind licenţele Microsoft pentru şcoli, ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Guvern în cadrul contractului.

Foto: Mediafax/ Liviu Adăscăliţei

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

29 octombrie 2014

About Author

Cititorul


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...