Actualitate, Stirea Zilei, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Ocna Mures, Stiri teius

Parlamentul României a votat prelungirea stării de urgență!!!

Joi, 16 aprilie, parlamentul a votat în şedinţă online, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile.

Rezultatul a fost următorul: 404 voturi ”pentru”, 29 de voturi ”împotrivă” și 5 abțineri.

Proiectul de hotărâre pentru încuviinţarea măsurii adoptate de preşedinte privind prelungirea stării de urgenţă prevede la articolul 1 că „se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020”.

Mai exact, înainte de votul final din Parlament asupra decretului prezidențial, în comisiile  parlamentare de specialitate au fost introduse încă patru articole care prevăd obligaţii pentru Guvern:

  • Pe durata stării de urgenţă, restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi să fie dispusă „numai prin acte normative cu putere de lege” şi doar pentru „prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României”.
  • Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare şapte zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat.
  • În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet, mai prevede proiectul de hotărâre.
  • În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de Constituţia României, se mai stipulează în proiect.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 aprilie 2020

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...