Actualitate, Social

Parlamentarii din comisia specială merg miercuri la Roșia Montană

Grup-de-vizitatori-la-intrarea-in-complexul-subteran-Catalina-MonulestiComisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru avizarea Proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România va fi prezentă miercuri în vizită la Roşia Montană.  Membrii comisiei vor fi însoţiţi măine de prefectul judeţului Alba, domnul Gheorghe Feneşer.

Programul de miercuri al comisiei speciale:

Ora 8:30- 9:00
Sosire Roşia Montană – întâlnire la Primăria Roşia Montană

9:00 -15:00
DEPLASARE ÎN TEREN-VIZITA PERIMETRULUI MINIER ROŞIA MONTANĂ
Staţia pilot de tratare a apelor acide
Zona protejată Tau Găuri – amenajare pentru vizitare turistică
Zona protejată Carpeni – amenajare pentru vizitare turistică
Cariera Cetate
Cariera Cârnic
Cariera Orlea
Cariera Jig
Prezentare amplasament iaz de decantare şi a amplasamentului uzinei
Zona protejată Biserica Greco Catolică, Primăria actuală şi Orlea – imagine generală
Cârnic, Piatra Corbului (zona protejată), Piatra Despicată – imagine generală asupra sitului
Tăurile protejate din centrul istoric
Zona protejată Centrul istoric– 317 case incluse în planul de reabilitare, obiective restaurate
Vizită în subteran complexul de galerii Cătălina Monulesti
Vizită casă restaurată – depozit arheologic şi şantier restaurare casa 392
Vizitarea Muzeului Mineritului – punct central al viitorului Complex Muzeistic
Alte obiective posibil de vizitat
Amplasament de relocare- Recea, iazuri de decantare cianuratie- Baia de Arieş, iazuri de flotaţie Valea Selistei şi Gura Roşiei.

15:00-16:00
SINDICATUL VIITORUL MINERITULUI ŞI ONG-URI LOCALE pro MINERIT ŞI LOCURI DE muncă- cămin Cultural

16:00-17:00
ÎNTÂLNIRE CU AUTORITĂŢILE LOCALE/REGIONALE – Primăria veche

17:00-18:00
ÎNTÂLNIRE Alburnus Maior – Cămin Cultural

18:00-20:00
ÎNTÂLNIRE CU FUNDAŢIA PRO MUNŢII APUSENI, alte asociaţii şi fundaţii din oraşul Câmpeni

Joi sunt programate discuţii şi consultări la Parlament cu reprezentanţii ONG-urilor/asociaţiilor cu activitate reprezentativă în domeniu şi organizatorii protestelor din Piaţa Universităţii.

Iată lista cu participanţii la deplasarea în Roşia Montană:

1. Valcov Darius-Bogdan
2. Gerea Andrei Dominic
3. Vochițoiu Haralambie
4. Chelaru Ioan
5. Ciuhodaru Tudor
6. Dolha Mircea
7. Ehegartner Petru
8. Emacu Gheorghe
9. Greblă Toni
10. Iordache Florin
11. Korodi Attila
12. Ştefan Viorel
13. Vegh Alexandru

Comisia Parlamentară specială pentru Roșia Montană iși exprimă respectul pentru toți cei care și-au expus un punct de vedere în legătură cu ’’ Proiectul Roșia Montană’’. În acest spirit, necesitatea de a asigura un dialog obiectiv și cât mai relevant pentru reprezentarea tuturor opiniilor celor care au ales să demonstreze în stradă, în legătură cu acest proiect, ne obligă să facem un apel ca până joi, 26.09.2013, la orele 12, să primim pe site-ul comisiei, http://www.comisiarosiamontana.ro/, înscrieri din partea tuturor celor care vor să fie prezenți sau reprezentați la întâlnirea care va avea loc la ora 18 la Palatul Parlamentului. Comisia Parlamentară nu iși propune să fie un judecător al legitimității opiniilor pro sau contra exprimate în legătură cu Proiectul Roșia Montană ci un factor de echilibru care după consultarea imparțială a pozițiilor exprimate, să raporteze opiniei publice, cu onestitate, toate deciziile luate.

Dezbaterea privind proiectul Roşia Montană a început în sfârşit graţie iniţiativei şi curajului premierului României, Victor Ponta. Este singurul lider politic din România care a vrut să pună capăt promisiunilor deşarte lansate din 1995 până astăzi. Este timpul pentru o decizie care să clarifice situaţia proiectului minier de la Roşia Montană pornind de la o dezbatere obiectivă şi transparentă. Principalul pas în realizarea acestui dialog al argumentelor pro şi contra constă tocmai în crearea Comisiei speciale privind proiectul Roşia Montană în cadrul Parlamentului României, singura structură legitimă şi democratică de reprezentare a cetăţenilor.

Le-am promis oamenilor din Apuseni că voi fi un reprezentant puternic în Parlamentul României pentru că am încredere, am în spatele meu susţinerea unor oameni viteji şi cu adevărat dârji. Asta am şi făcut, am adus greii de la Bucureşti în Apuseni. Este timpul ca noi cei din Apuseni şi din tot judeţul Alba să fim uniţi pentru a-i convinge împreună că zona noastră, judeţul nostru, merită mai mult interes. Vreau să îl văd şi pe Crin Antonescu la Roşia Montană, unde îi promit că va fi tratat cu respect, şi aş vrea să îl văd şi pe Traian Băsescu că vine în Apuseni nu doar pentru a participa la o petrecere câmpenească cu liderii PDL” a declarat deputatul PSD de Apuseni, Ioan Dîrzu, singurul reprezentant al judeţului Alba în Comisia specială privind Roşia Montană.

Intensificarea dezbaterii privind proiectul minier din Apuseni a generat interesul celor mai importanţi lideri de la Bucureşti. Premierul Victor Ponta şi preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea fiind doar o parte din cei care au vizitat zona în ultimele săptămâni interesaţi să vadă Munţii Apuseni şi să cunoască mai bine punctul de vedere al oamenilor.

Şedinţele Comisiei speciale privind Roşia Montană au început încă de luni, iar miercuri, 25 septembrie, sunt aşteptaţi în Apuseni membrii Comisiei pentru a vizita zona şi a discuta cu cetăţenii. Mai mulţi oficiali au fost deja audiaţi în cadrul unor şedinţe cu uşile deschise, iar mai mulţi miniştrii şi autorităţi urmează a fi chestionate pentru a se clarifica toate punctele aflate sub semnul întrebării.

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu a declarat: „Nu înţeleg de ce colegii de la celelalte partide nu au desemnat nici un reprezentant din judeţul Alba. Sper că nu le-a fost frică să reprezinte cetăţenii din judeţul Alba şi că în ciuda acestor lucruri vocea lor va fi ascultată în partidele lor. În Comisie pot să vă spun că nici un parlamentar nu îşi permite să trădeze interesul cetăţeanului. O greşeală de interpretare şi o lipsă de argumente privind o soluţie sau alta poate fi puternic taxată ulterior de cetăţeni şi nici un parlamentar nu ar risca acest lucru. De aceea dacă sunteţi interesaţi de această dezbatere oricine poate fie prin mine, fie accesând situl dezbaterii (http://www.comisiarosiamontana.ro), să vină cu puncte de vedere mai mult sau mai puţin argumentate.

Dezbaterea demarată la iniţiativa premierului României a reactivat din păcate şi relicve politice ce par să sufere de amnezii profunde. Un exemplu este de dat reprezentanţii PDL din Apuseni care dintr-o dată au uitat brusc cum stăteau la mese alături de Traian Băsescu pentru a clama la fiecare ciclu de alegeri susţinerea pentru proiect. Ne întrebăm oare unde erau vocile lor când stăteau alături de liderul lor suprem, unde era interesul pentru pădurile din Apuseni pe care le-au lăsat să fie tăiate, unde era curajul lor când liderii PDL din judeţ ignorau investiţiile din zonă şi unde erau articolele lor de presă în anii în care nimeni nu vorbea de Roşia Montană şi de Munţii Apuseni.

Mă opun politizării dezbaterii privind proiectul Roşia Montană. Trebuie să terminăm cu jocurile politice şi să încercăm să punem interesul cetăţenilor înainte de toate. Venind din mediul privat poate văd lucrurile altfel, poate le văd greşit, dar cred sincer că putem să gândim şi cu mintea noastră, că putem să ieşim din luptele politice măcar pe anumite subiecte pentru a face ceva concret pentru oamenii pe care vrem să îi reprezentăm” a declarat Ioan Dîrzu.

În ultimul timp au apărut intoxicări în presa privind anumite apeluri la manifestaţii împotriva proiectului adresate, culmea, de primari din Apuseni care şi-au declarat susţinerea pentru mineritul din Munţii Apuseni. De asemenea au apărut şi politizări excesive ale dezbaterii în care pseudo-lideri portocalii caută să învrăjbească populaţia deşi interesul oamenilor din Munţii Apuseni este tocmai să arate greilor de la Bucureşti care este realitatea şi cât de necesar este să existe investiţii importante în zonă. Comisia îşi propune să asculte punctele de vedere ale cât mai multor oameni din Apuseni că este vorba de cetăţeni din zona Abrudului, Câmpeniului, Arieşeniului sau din Baia de Arieş.

Punctul meu de vedere este clar şi este similar cred eu cu cel al majorităţii primarilor din zonă: dorim crearea de locuri de muncă în Apuseni. Pentru crearea de locuri de muncă este nevoie de investiţii serioase care să aducă bunăstarea în primul rând în zonă, atât pentru generaţia actuală, cât şi pentru cea viitoare. Dacă se pot asigura normele de mediu şi de protecţie ale cetăţenilor din Apuseni, mineritul poate să fie o soluţie, dar asta nu putem să ştim decât dacă consultăm toţi specialiştii şi toţi cei care au studiat subiectul. Dacă însă natura sau viaţa oamenilor din zonă sunt puse în pericol, atunci trebuie să avem forţa ca împreună să găsim soluţii economice viabile pentru întreaga populaţie din Munţii Apuseni până nu este prea târziu. Această zonă merită mai mult atât din partea greilor de la Bucureşti,cât mai ales din partea liderilor judeţeni, care se perindă prin Apuseni pentru a culege voturi la petrecerile câmpeneşti şi se dau dispăruţi când trebuie să vină cu soluţii serioase şi viabile pentru zonă. Rolul meu este să fac tot posibilul ca vocea a cât mai multor oameni din Apuseni şi din judeţul Alba să fie auzită şi ascultată la Bucureşti” a declarat dr. Ioan Dîrzu, reprezentant şi deputat al cetăţenilor din Munţii Apuseni şi zona Teiuş în Parlamentul României.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 septembrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...