Actualitate, Stiri

Parchetul redeschide Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, a decis să infirme 3 decizii de încetare a urmării penale date în 2009 şi redeschiderea urmăririi penale.

România a fost obligată sa continue investigațiile în dosarul Mineriadei, după decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 17 septembrie 2014 prin care solicita statului român să facă dreptate victimelor crimelor împotriva umanității, indiferent de timpul scurs de la săvârșirea acestora.

Marea Cameră a CEDO a constat că România a încălcat articolele 2, 3 si 6 din Convenția europeană a drepturilor omului, după ce reclamanții Anca Mocanu, Marin Stoica și Asociația „21 Decembrie 1989” s-au plâns de ineficiența cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

În ultimii ani pe piaţă a apărut o înregistrare audio din 13 iunie 1990 în care generalul Diamandescu îi spune ministrului Chiţac că va incendia autobuzele Ministerului de Interne, conform înţelegerii. Autorităţile încercau astfel să justifice violenţa minerilor împotriva Opoziţiei democratice.

În 14 iunie 1990 mii de mineri conduşi de Miron Cosma au fost aduşi din Valea Jiului. Minerii au fost însoţiţi prin Bucureşti de securişti (din noul SRI) şi miliţieni (care au preluat conducerea Ministerului de Interne), care i-au ghidat spre sediile partidelor democratice (PNŢ, PNL), ziare (România Liberă), asociaţii (GDS) şi instituţii publice (Universitatea Bucureşti) care s-au manifestat deschis împotriva regimului Iliescu.

Din datele oficiale au murit 6 persoane (unele împuşcate) şi sute au fost rănite în timpul celor 3 zile de teroare asupra populaţiei Bucureştiului. Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, spune că au fost 100 de persoane ucise.

După 15 iunie 1990 în cimitirul din Străuleşti din Bucureşti au apărut zeci de cruci noi de lemn.

La finalul intervenţiei minerilor în Bucureşti, preşedintele Ion Iliescu le-a mulţumit acestora pentru… „spirtul civic”.

Foto: qmagazine.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

10 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...