Actualitate, Social

Pankration Pontikon-ultimul produs al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia

1003683_1396766590536595_446364815_nPankration Pontikon – echipă de reenactment istoric al luptelor și competițiilor de pangration (gr. pankration; lat. pancratium) antic, înființată în iunie 2013 în Alba Iulia (anticul oraș roman Apulum).

Prima demonstrație de lupte a fost organizată în cadrul Festivalului Roman Apulum care s-a desfășurat în perioada 28-30 iunie 2013 în Alba Iulia.

Întrecerea sportivă prezentată publicului a inclus cinci lupte, alături de elemente de ritual și ceremonial specifice competițiilor de pangration antic.

Scenariul evenimentului organizat în cadrul primei ediții a Festivalului Roman Apulum, a reconstituit o competiție de pangration la care au participat șase campioni olimpici greci invitați la Apulum de către împăratul filoelen Publius Aelius Hadrianus pentru a demonstra cetățenilor romani valențele deosebite ale pregătirii fizice grecești.

Ovidius din Tomis (Constanţa), Dareios din Istros (Histria), Dion din Olbia Pontica (azi în Ucraina), Nikos şi Kratos din Odessos (azi Varna, Bulgaria) au format grupul de “PANKRATION PONTIKON”, ei fiind originari din colonii grecești de pe litoralul pontic nord-vestic, fondate de Milet, una dintre cele mai mari și mai bogate cetăți din Grecia.

Al șaselea luptător, Alexandros, a fost campionul venit din Milet în încercarea de a demonstra superioritatea tehnicilor de luptă și eficiența antrenamentului practicat în școlile din Grecia.

Pankration (gr. παγκράτιον) este cea mai veche arta marțială mixtă din lume.

Rădăcinile acestui sport se întind de la Jocurile Olimpice Antice din 648 a.Chr. până în anul 393 p.Chr. când împăratul Theodosius I interzice pankration și luptele de gladiatori.

“Pankration” se traduce prin “toate forțele” sau “cel care câștigă cu toată puterea”.

Pankration antic reprezenta un eveniment sportiv în care se combinau atât tehnicile de box (pygmē/pygmachia) cât și cele de lupte (palē), precum și elemente adiționale care au dat naștere unui sport vast similar artelor marțiale mixte moderne.

Pankratiaștii încercau să dobândească controlul asupra adversarului prin utilizarea aruncărilor, tehnicilor de blocare, strangulare și imobilizare.

Înfrângerea era decisă la sol prin lovituri și tehnici de imobilizare.

Pankration era mai mult decât o competiție sportivă fiind introdus și în atrenamentul soldaților greci (inclusiv al hopliților spartani și al falangei macedonene a lui Alexandru cel Mare).

În cursul campaniilor sale militare Alexandru a răspândit pankration în Europa și Persia ajungând până în Valea Indusului.

https://www.facebook.com/pages/PANKRATION-PONTIKON/1394840700729184

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

8 iulie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...