Actualitate

Pagube produse de porci mistreţi şi urşi

porc-mistretPorcii mistreţi şi urşii produc deseori pagube în agricultură şi celor care cresc animale, nu puţine fiind cazurile de acest gen înregistrate în judeţul Alba.

Aproape 220 de porci mistreţi vor putea fi vânaţi pe cele 20 de fonduri gestionate de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba, cărora li se adaugă şi câteva zeci de purcei, sub un an, recoltaţi pentru programul de supraveghere a pestei porcine.

Potrivit directorului AJVPS Alba, Nicolae Oneţiu, la mistreţ se înregistrează un efectiv către dublul optimului care ar trebui să fie.

El a menţionat că optimul este de 329, iar în 2013 numărul este evaluat la 622, faţă de 600 în primăvara anului trecut, când s-au recoltat 293 de porci mistreţi.

Oneţiu a declarat că a solicitat autorităţilor centrale, în speţă ministerului de resort, ca în acest sezon cota de recoltat să fie de 285, dar s-au aprobat doar 217 exemplare.

După ce va fi realizată această cotă, în urma reevaluării de toamnă, ar putea să existe o suplimentare în acest sens, potrivit promisiunilor făcute în urma memoriului depus de AJVPS.

Animalele vizate la vânătoare sunt vierii şi godacii, fiind recomandată cruţarea femelelor.

Nu numai mistreţii produc pagube în agricultură, ci şi urşii.

Pe circa cinci fonduri de vânătoare din Apuseni au fost înregistrate pagube produse de urşi în rândul bovinelor. Din acest motiv, AJVPS Alba a depus un memoriu pentru a se aproba un număr mai mare de exemplare recoltate.

Înainte de debutul anului vânătoresc, care începe în 15 mai, este realizată o estimare a vânatului care a ieşit din iarnă, scăpând de vitregiile naturii, şi care, de asemenea, va naşte în perioada următoare.

Pe baza acestei evaluări, se estimează, cu o oarecare relativitate, numărul exemplarelor, iar în funcţie de aceste cifre, în baza unui calcul, ministerul de resort aprobă cotele pentru sezonul următor.

Marius Alexandru

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

13 august 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Radio Alba Centrale Electrice
Scrie-ne pe Messenger
Loading...