Actualitate, Sanatate

Pacienţii ar putea plăti mai mult pentru serviciile medicale în clinicile private

clinica privataPacienţii care se tratează în clinicile private ar putea să plătească în totalitate facturile care acum sunt parţial decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De la 1 iunie, CNAS obligă clinicile private să alinieze tarifele la nivelul celor decontate prin lege, dacă vor să mai fie finanţate de la bugetul de stat.

În prezent, pentru un RMN la cord efectuat într-un spital de stat, CNAS decontează aproximativ 470 de lei. Acelaşi RMN costă 1.600 de lei într-un spital privat.

471 de lei primeşte spitalul de la CNAS, iar pacientul care are trimitere către privat scoate din buzunar peste o mie de lei. De la 1 iunie, dacă vrea să mai primească cei 471 de lei, spitalul privat trebuie să scadă tariful la această sumă.

„Trebuie pus tratament egal atât în spitalele publice, cât şi în cele private. Dacă în spitalul public, Casa decontează un tarif, tot la acel tarif în spitalul privat serviciul contractat de Casă trebuie să se efectueze”, a spus Radu Ţibichi,  preşedinte CNAS.

Costurile mai mari din clinicile private înseamnă servicii mai bune faţă de cele din spitalele de stat, explică specialiştii din lumea medicală. Pacienţii spun că o astfel de măsură ar încălca drepturile lor.

Spitalele private vor putea practica orice tarife doar dacă nu au contract cu CNAS.

 

Sursa: realitatea.net

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 mai 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...