Actualitate, Social

Opt elevi de Liceul Agricol din Ciumbrud au petrecut o zi în Penitenciarul Aiud

8 elevi ai Liceului Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” din Ciumbrud au petrecut o zi în Penitenciarul Aiud. Acțuinea face parte dintr-un proiect inedit al cărui obiectiv general a fost prevenirea primară a delincvenţei şi infracţionalităţii în rândul tinerilor. Participanţii au fost atât elevi cu tendinţe sau comportamente deviante cât şi elevi buni la învăţătură, din dorinţa de a disemina experienţa din perspective cât mai diferite. Acţiunea a fost precedată de o perioadă de pregătire a tinerilor selecţionaţi derulată de către instituţia de învăţământ şi a vizat prezentarea proiectului, a penitenciarului (material video), precum şi exprimarea aşteptărilor elevilor cu privire la participarea la proiect.
Participanţii au experimentat direct, cu acordul lor şi al părinţilor, o zi de detenţie ce a cuprins: transport cu mijloc auto specific penitenciarului, întocmirea dosarului individual (amprentare, fotografiere, întocmirea fişei de cameră, percheziţie sumară, preluarea obiectelor interzise), vizită medicală sumară, anunţarea telefonică a familiei, repartizarea pe camere, masa de prânz, plimbare, o activitate educativă. La finalul acţiunii, elevii au avut prilejul de a-şi exprima trăirile avute de-a lungul zilei în cadrul unei activităţi de grup moderată de echipa de proiect. Concluziile finale au vizat responsabilizarea tinerilor în luarea deciziilor proprii, consolidarea informaţiilor corecte privind privarea de libertate şi condiţiile reale de viaţă din penitenciar, sensibilizarea în ceea ce priveşte valoarea libertăţii.
Elevii participanţi vor contribui la diseminarea rezultatelor proiectului prin împărtăşirea experienţelor proprii colegilor, în cadrul orelor de dirigenţie şi a evenimentelor organizate de instituţia de învăţământ. De asemenea, vor întocmi o scrisoare adresată directorului aşezământului de deţinere în cuprinsul căreia vor face şi sugestii de îmbunătăţire a activităţii.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

18 mai 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...