Evenimente, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Oficialități ale județului Alba, prezente la inaugurarea unei expoziții la București

Miercuri, 16 ianuarie, la sediul Ambasadei Germaniei la București, Reprezentanța Landului Brandenburg în Regiunea Centru și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în cooperare cu Forumul Cultural German, având susținerea Ministerului pentru Justiție, pentru Europa și Protecția consumatorului din Landul Brandenburg, au realizat o expoziție de materiale comune, româno-germane, pentru a ilustra bunele relații dintre două regiuni europene. După ce exponatele au călătorit în Landul Brandenburg și în centrul Transilvaniei, Ambasada Germaniei din România a organizat un eveniment deosebit de prezentare a expoziției ”Două regiuni în Europa: Landul Brandenburg și Regiunea Centru”. Patronat de Excelența Sa domnul Ambasador Cord Meier-Klodt, evenimentul a reunit peste 50 de invitaţi, care au discutat despre aspectele comune, dar și diferite, între cele două regiuni din Germania și România, dar și despre parteneriatul lor unic, bazat pe valorile europene.

La eveniment au fost prezenți peste 30 de reprezentanți ai Regiunii Centru, delegația fiind condusă de doamna Daniela Câmpean, Președinte CDR Centru și al Consiliului Județean Sibiu, alături de președinții Consiliilor județene din Alba şi Brașov – domnii Ion Dumitrel şi Adrian Veștea. Au mai participat reprezentanţi ai administraţiei şi ai mediului de afaceri din toate judeţele regiunii, precum şi conducerea ADR Centru. Între cei care au rostit scurte alocuţiuni, prin care s-a subliniat importanţa acestei expoziţii, dar şi rolul cooperării bilaterale în procesul de dezvoltare socio-economică din Regiunea Centru, s-au numărat Ministrul însărcinat pentru afaceri ad-interim din cadrul Ambasadei germane, domnul Kai Hennig, ES Lazăr Comănescu – fost Ministru de Externe şi fost ambasador al României la Bruxelles şi Berlin, un susţinător deosebit al parteneriatului româno-german şi între cele două regiuni – dar şi reprezentanţi ai părţii române: doamna Preşedinte Daniela Cîmpean şi directorul general ADR Centru, Simion Creţu. Expoziţia a fost prezentată punct cu punct, inclusiv printr-o evocare a unui parcurs de peste 15 ani de activitate comună, de dr. Birgit Schliewenz, reprezentanta firmei ManCom GmbH, care coordonează oficial acest parteneriat de peste zece ani.

În cadrul expoziției sunt abordate și subiecte sensibile ale temelor europene din prezent, una dintre acestea fiind toleranța și buna conviețuire a cetățenilor. Expoziția abordează teme ca drepturile omului și protecția minorităților, gestionarea monumentelor și personalităților istorice, dezvoltarea socioeconomică, relația între om și mediul înconjurător, un accent deosebit fiind pus pe atracțiile turistice.

Transilvania este o zonă multiculturală unde, alături de populația majoritară românească, se remarcă populațiile de origine maghiară și germană. Coexistența lor echilibrată, în special în ceea ce privește alăturarea mai multor comunități religioase pe o perioadă mai îndelungată decât patru secole, oferă un caracter deosebit acestei regiuni, chiar și în prezent, în Europa secolului al XXI-lea. Pe de altă parte, Brandenburg a ocupat și el un rol inovator printre Landurile germane, prin poziția sa clară de susținere a diversității religioase. Deschiderea, acceptanța și toleranța ar putea și ar trebui să plaseze aceste regiuni în Europa viitorului.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

17 ianuarie 2019

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...