Actualitate, Educatie, Politica, Stiri

Oana Badea: Profesorii de religie au dreptul la funcţionare cu clase sub efectiv

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a lansat în spaţiul public declaraţii neliniştitoare pentru profesorii de religie din sistemul de învăţământ preuniversitar. Consultarea opţiunilor părinţilor şi elevilor legat de participarea la ora de religie, a generat cel puţin o afirmaţie inoportună: „La finalul acestei perioade, vom avea un rezultat asupra căruia nu vreau să mă antepronunţ cu privire la numărul de clase ce se vor putea constitui pe baza exprimării acestor opţiuni”.

Această afirmaţie are o dimensiune strict contabilicească şi nu una specifică sistemului de educaţie şi legislaţiei în vigoare. Aceasta viziune, a calculelor cu creionul chimic induce în mod consecvent subfinanţarea cronică a sistemului de învăţământ. Din păcate, în mod frecvent nu se pleacă de la textul de lege şi realitatea concretă, cea din teren. De ce consultăm în mijlocul anului şcolar opţiunile părinţilor şi elevilor pentru ora de religie? Fiindcă există o decizie a CCR care ne obligă să facem acest lucru. Este acestă situaţie una care se încadrează perfect în formularea „în situaţii excepţionale”? Eu cred că da. Ca atare, citesc cu bună credinţă Legea Educaţiei Naţionale şi descopăr:

„Art. 63 al (3) în situaţii excepţionale, formaţiunile de preşcolari din grupa mare sau de elevi pot funcţiona sub efectivul minim său peste efectivul maxim, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, pe baza unei justificări corespunzătoare, ţinând seama de încadrarea în costul standard per elev şi în numărul maxim de posturi aprobat pentru învăţământul preuniversitar la nivelul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti”.

Ca atare, ministrul poate transmite azi inspectoratelor judeţene instrucţiuni cu privire la aplicarea acestui articol. În acest caz, declaraţia ministrului referitoare la posibile procese în instanţă nu mai are sens: „Profesorii au început activitatea legal, din toate punctele de vedere, în septembrie 2014 şi nu mă îndoiesc că toţi acei colegi, profesori de religie, îşi vor căuta dreptatea în justiţie”.

Mai mult, cred ca decizia ministerială trebuie să fie orientată spre limitarea numărului de procese îndreptate impotriva şcolilor fără jurişti şi resurse, ştiut fiind faptul că angajatorul este unitatea de învăţământ. Art. 63 al. (3) din LEN permite funcţionarea sub efectiv în situaţii excepţionale. Cel puţin pentru semestrul al II-lea al acestui an, profesorii de religie nu trebuie să intre în restrângere de activitate. În plus, consultarea opţiunilor este valabila doar pentru acest semestru, pentru că aşa a decis ministerul, fapt ce exclude în totalitate varianta restrângerii de activitate a profesorilor de religie pentru anul şcolar viitor. Situaţia proceselor în instanţă poate să apară în anul şcolar 2015-2016 deoarece consultarea se va face după începerea anului şcolar. Abia atunci, profesorii de religie vor fi cu adevărat îndreptăţiţi să acţioneze în instanţă dacă nu le vor fi garantate numărul de ore cu care încep anul şcolar.

Oana Badea, vicepreşedinte al Biroului Politic Judeţean al PNL Alba
Vineri, 27 februarie 2015

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

27 februarie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...