Actualitate, Educatie, Politica

OANA BADEA PNL ALBA: Principiul “vii și pleci odată cu guvernarea” – în dezbatere

Adoptarea principiului “vii şi pleci odată cu guvernare” înseamnă ieşirea din ipocrizie. Depolitizarea managementului deconcentratelor este un mit. La întâlnirea de la Alba Iulia, am propus comisiei de educaţie a noului PNL, dezbaterea principiului “vii şi pleci odată cu guvernarea” pentru funcţiile de conducere din Inspectoratele Şcolare Judeţene. Sâmbăta, 14 martie, în debutul Şcolii Politice a Femeilor Liberale, am propus dezbaterea acestui principiu pentru toate instituţiile deconcentrate.
Art. 95 din Legea Educaţiei Naţionale „(1)Inspectoratele şcolare judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti sunt servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educaţiei…”
Deconcentrarea administrativă este definită ca fiind un transfer de atribuţii de la o autoritate centrală la o autoritate subordonată, aflată în teritoriu, pentru mai bună deservire a beneficiarilor acelui serviciu public. Puterea de decizie a deconcentratelor este însă limitată, acestea fiind parte a unei structuri ierarhizate. Statutul lor managerial nu se poate confunda cu statutul instituţiilor cu management descentralizat.
Inspectoratul Şcolar Judeţean este deci o structură organizatorică a Ministerului Educaţiei prin intermediul căreia acesta îşi exercită în judeţe, atribuţiile conferite de lege.
Din punct de vedere organizatoric, Inspectoratul Şcolar Judeţean este parte structurală a ministerului de resort. Activând într-un judeţ, ISJ este nici mai mult nici mai puţin decât “ministerul din teritoriu” cu atribuţii limitate şi foarte bine stabilite de la centru. Ministerul Educaţiei este cel care asigura finanţarea şi baza materială iar personalul angajat în ISJ este inclus în totalul personalului angajat al ministerului. Conform legii, organigrama, numărul de posturi precum şi funcţiile de conducere sunt stabilite prin ordin de ministru. Organizarea concursului se realizează conform deciziei ministrului iar, ulterior, numirea şi eliberarea din funcţie a şefilor ISJ este exclusiv atributul ministrului de resort.
Mai mult, ministrul desemnat politic îşi asumă un program de guvernare emanat de unul sau mai multe partide politice. Firesc, programul de guvernare este pus în aplicare prin intermediul inspectoratului şcolar din fiecare judeţ, pentru domeniul educaţiei. Tocmai de aceea, capitolul dedicat educaţiei în programul de guvernare PSD este cuprins în bibliografia actualului concurs pentru şefia inspectoratelor şcolare.
Percepţia publică de imensa politizare a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor din deconcentrate este covârşitoare. Expresia “merge la concurs cine vrea şi ia concursul cine trebuie” spune multe şi nu-mi aparţine. În mod evident, undeva, ceva funcţionează defectuos. De aceea, o decizie ar trebui luată în urma unei dezbateri oneste. Ori se recunoaşte faptul că şefii deconcentratelor sunt oameni ai puterii ori se renunţa la statutul de serviciu public deconcentat al acestora.
De aceea, găsesc oportună o dezbatere publică în jurul propunerii care ar avea menirea de a ne scoate din fariseism şi ne-ar poziţiona în aria responsabilităţii publice. Realitatea a dovedit că nu există serviciu public deconcentarat al cărui şef să nu rezoneze politic cu guvernarea. Indiferent de guvernare, fiecare putere s-a străduit să găsească portiţe legislative pentru a-şi instala oamenii în funcţiile de conducere. Dacă s-ar conveni asupra faptului că funcţiile de conducere din deconcentrate se desemnează de către guvernare şi se eliberează la schimbarea acesteia s-ar intra într-o normalitate. În acest mod politicul are ocazia să instituie o regulă şi mai mult să o respecte.
Organizarea unui concurs oricum perceput ca fiind politizat nu rezolvă problema de competentă. Doar asumarea responsabilă a desemnării profesioniştilor din partide sau din afara lor în funcţiile publice poate schimba lucrurile. Pentru susţinerile nepotrivite ale partidelor se plăteşte un preţ politic în fata electoratului. Cetăţeanul simplu nu poate contesta un concurs la care nu este parte dar poate sancţiona prin vot numirile nepotrivite. Şi cred că asta contează cu adevărat indiferent de culoarea politică a guvernelor.

Oana BADEA,
Vicepreședinte al Biroului Politic Județean al PNL Alba

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

17 martie 2015

About Author

Cititorul


ONE COMMENT ON THIS POST To “OANA BADEA PNL ALBA: Principiul “vii și pleci odată cu guvernarea” – în dezbatere”

  1. Dar de principiul depolitizarii totale a administratiei ati auzit doamna? Dupa parerea dvs. ce rezultate concrete ar recomanda pastrarea administratiei in mana politrucilor? Imi cer, sincer, scuze pentru intrebarea atat de dificila, dar dvs. fiind cadru didactic,consider ca aveti o minima idee despre ce inseamna profesionalismul in institutiile statului. Cu stima….inca….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...