Cultura, Evenimente, Stiri

O mitralieră austro-ungară din Primul Război Mondial, exponatul lunii august la muzeul albaiulian

Marţi, 5 august 2014, la ora 11.00, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va găzdui un nou episod din proiectul Exponatul lunii…

Aşadar Exponatul lunii august este o armă din Primului Război Mondial: o mitralieră de companie Schwarzlose – model al anilor 1907-1912.

Este vorba de o mitralieră cu tub pentru răcirea cu apă, de calibru 7,92, reuşind 400 de focuri pe minut, după cum precizează reprezentanţii muzeului albaiulian. Arma a fost inventată de Andreas Schwarzlose în anul 1902, patentul aprobat de conducerea armatei austro-ungare în anul 1905 producţia fiind realizată începând cu anul 1907. A fost mitralieră standard a armatei austro-ungare menită să sprijine infanteria dar, a fost folosită şi de flota militară sau de cea aeriană.

Mitraliera a rămas în uz până în anul 1948, fiind folosită în multe ţări: România, Germania, Israel, Bulgaria, Olanda, Italia, Rusia, Ungaria, Austria, Yugoslavia, Cehoslovacia, Grecia.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 august 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...