Actualitate, Cultura, Diverse, Stiri

O excursie în secolul XX prin intermediul cărţilor poştale

Peste 100 de vederi pot fi văzute, admirate, cercetate de cei interesaţi în expoziţia „Călător de acum un veac. Cărţi poştale ilustrate”.

Expoziţia este realizată de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale (SJAN Alba), Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Arhiviştilor „Ioan Pleşa” Alba Iulia.

Arhivele din Alba Iulia deţin circa 3.100 de ilustrate (cărţi poştale, vederi) şi reproduceri de artă (unele sunt imagini ale unor picturi celebre). Cea mai veche ilustrată este din jurul anului 1900. Cel care a iniţiat o asemenea colecţie a fost muzeograful sebeşean Ioan Raica. Acesta a şi donat Arhivelor din Alba Iulia 125 de ilustraţii, multe altele rămânând în colecţia muzeului din Sebeş. Fostul arhivist Ioan Pleşa a făcut şi el o donaţie de cărţi poştale către Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale.

Foarte multe au fost cumpărate de Arhivele din Alba Iulia de la Petre Mândrescu (ginerele pictorului Sava Albescu), din colecţia acestuia.

În cadrul vernisajului au vorbit Dana Zecheru – şef serviciu SJAN Alba – şi Paul Vancea, inspector superior în instituţie.

„Prima carte poştală a fost emisă la 1 octombrie 1869 de către serviciul poştal austriac. Costa doar 2 creiţari, nu avea imagine (o poză costa 4 creiţari), ci doar un loc pentru text scris. Cartea poştală a fost emisă în 9.000.000 de exemplare”, precizează Dana Zecheru.

Cărţile poştale au cunoscut o perioadă de înflorire spre sfârşitul sec. XIX şi în sec.XX, înlocuind de multe ori scrisoarea simplă.

 

Sursa foto: SJAN Alba

 

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...