Actualitate, Politica, Stirea Zilei

Nu vă îmbolnăviţi în trimestrul 4 al anului 2014. Există finanţare doar pentru primele 3 trimestre

31.BumbManagerul judeţului Alba, Sorin Bumb, a atras atenţia asupra subfinanţării domeniului medical din România şi, implicit, din judeţul Alba.

Sorin Bumb a declarat: „Degringolada din sistemul de sănătate continuă şi în acest an. După ce Ministrul Sănătăţii a anunţat public că sistemul de coplată nu şi-a atins scopul şi că urmează să vadă ce măsuri se vor mai lua, situaţia devine şi mai gravă din cauza subfinanţării sistemului de sănătate.
În ciuda eforturilor făcute de CAS Alba, spitalele din judeţul nostru vor avea iarăşi un buget diminuat cu banii de pe un trimestru. Bugetul de anul acesta a fost întocmit de Ministerul Sănătăţii, la nivelul bugetului de anul trecut. Doar că, anul trecut, finanţarea pe ultimul trimestru s-a facut din fondul de rezervă al CAS şi nu din bugetul alocat de minister. Astfel, anul trecut, bugetul a acoperit doar trei trimestre. Anul acesta, realizând un buget la nivelul celui de anul trecut, el nu poate să fie decât insuficient, fiind din nou croit la nivelul a trei trimestre… în loc de 4”.

Sorin Bumb: „Iată de ce este justificată şi îngrijorarea primarului de la Câmpeni. Rezolvarea nu stă însă în a face chetă de la primarii din zonă şi nici în cutia milei. Rezolvarea stă în obţinerea finanţării corecte de la Ministerul Sănătăţii, cheta fiind doar un fel de Algocalmin luat pentru o fractură de picior, adică un calmant de scurtă durată pentru o problemă foarte gravă, ce necesită rezolvare pe termen lung.
Parlamentarii USL au promis redeschiderea spitalelor închise din judeţul Alba, de a doua zi după câştigarea alegerilor. Nu s-a întâmplat însă nimic. Promisiuni uitate şi slogane de campanie electorală! Consiliul Judeţean Alba a fost şi ramâne singura instituţie care se gândeşte la problemele cetăţenilor şi chiar face ceva pentru a le rezolva. Astfel, la Baia de Arieş, a fost deschisă secţia de psihiatrie, ca secţie externă a Spitalului Judeţean Alba, cu 20 de paturi, iar în cursul acestui an, se va deschide, tot la Baia de Arieş, şi Centrul de Îngrijire şi Aistenţă Socială pentru Persoane Adulte cu Handicap Neuropsihiatric, cu alte 50 de paturi.
La Ocna Mureş, după doi ani de zbatere şi intervenţii, prin implicarea Consiliului Judeţean Alba s-a obţinut avizul pentru Centrul de Sănătate Multifuncţional, ce va funţiona şi el tot în structura Spitalului Judeţean Alba. O structură cu 20 de paturi, pentru specializările de medicină internă, pediatrie şi ginecologie, ce va deveni funcţionala – eu sper – că din vara acestui an. Tot Consiliul judeţean este cel care, împreună cu CAS Alba, face demersuri pentru asigurarea finan?arii acestui obiectiv”.

În 2011 Guvernul Boc (din care face parte şi Sorin Bumb) a închis 3 spitale în judeţul Alba.
Primarul din Cîmpeni, liberalul Călin Andreş, încearcă salvarea spitalului din Cîmpeni, care deserveşte o zonă foarte mare, având o finanţare redusă. Andreş a solicitat ajutor financiar primăriilor din jurul oraşului Cîmpeni.

La fel, având o finanţare slabă, spitalul din Aiud acoperă o zonă întinsă, având inclusiv bolnavi din Ocna Mureş, Livezile, Hopârta, Lopadea Nouă, Fărău, Mirăslău etc. La Aiud există o nemulţumire printre cetăţeni pentru că numărul mare de bolnavi din afara Aiudului diminuează fondurile spitalului şi inclusiv calitatea actului medical.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

3 februarie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...