Politica

Noul ministru al Fondurilor Europene luat la rost de deputatul PNL, Alexandru Nazare

REF: Alexandru Nazare – ”Ministrul Nica ar trebui să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a arăta cum are de gând să gestioneze fondurile europene pe perioada mandatului său”

Deputatul PNL Alexandru Nazare atrage atenția că numirea unei persoane lipsite de experiență la Ministerul Fondurilor Europene va adânci problemele cu care se confruntă România în acest domeniu și va crește riscul de a pierde cel puțin 6 miliarde de euro la finalul acestui an.

”În urmă cu o lună de zile atrăgeam atenția printr-o moțiune simplă că România este departe de a-și fi rezolvat problemele în domeniul fondurilor europene, chiar dacă premierul Ponta și ministrul Teodorovici se lăudau cu creșteri fulminante ale ”absorbției la hectar”. Guvernul Ponta mai are la dispoziție 9 luni pentru a cheltui 9 miliarde de euro sau măcar 5 miliarde, așa cum își propusese fostul ministru Teodorovici. O misiune imposibilă, având în vedere că nici în cei mai buni ani pentru absorbția fondurilor europene nu am atins acest nivel. Problema nu e reprezentată doar de pierderile din alocarea 2007-2013, ci și de faptul că vom avea al doilea an pierdut din programarea financiară 2014-2020. În acest context, nominalizarea unei persoane total lipsite de experiență în acest domeniu dovedește o iresponsabilitate majoră a premierului Ponta, care va trebui să își asume personal eșecurile din absorbția fondurilor europene. Mai mult decât atât, domnul Nica ar trebui să îşi înceapă mandatul cu un minim exerciţiu de transparenţă şi să se prezinte în faţa comisiilor reunite pentru Afaceri Europene din Parlamentul României pentru a arăta cum are de gând să crească absorbţia şi să evite, astfel, pierderile din alocarea 2007 – 2013”, a declarat Alexandru Nazare.
Deputatul PNL a reiterat pentru noul ministru prioritățile pe care ar trebui să și le asume. ”Sper ca domnul Nica să se acomodeze rapid cu noua funcție și să se concentreze pe cele două mari priorități: reducerea pierderilor de fonduri din alocarea 2007-2013 și lansarea cât mai rapidă a programelor și apelurilor de proiecte din bugetul 2014-2020. În continuare cele mai importante programe, cu cea mai mare alocare, Programul Operațional Regional și Programul Operațional Infrastructură Mare, sunt neaprobate de către Comisia Europeană. Doamna comisar Crețu a anunțat deja că cel mai devreme în iunie vor fi aprobate, ceea ce înseamnă nu mai puțin de 16 miliarde de euro care nu pot fi utilizați. Apelurile de proiecte pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor și pentru sprijinirea afacerilor trebuie lansate în cel mai scurt timp dacă vrem ca economia României să beneficieze de pe urma fondurilor europene. Nu în ultimul rând, România s-a angajat că va îndeplini o serie de condiționalități care țin de stabilirea unor strategii sectoriale, cum este Master Planul de Transport, altfel riscând blocarea fondurilor. Pentru reducerea pierderilor din vechea programare financiară ministrul Nica trebuie să prezinte în cel mai scurt timp proiectele care vor fi fazate și criteriile de selectare a unor proiecte deja începute pentru a fi rambursate din fonduri europene”, a concluzionat Nazare.

Departamentul de comunicare al PNL

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

30 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...