TEATRU ALBA
Actualitate

Noul cod silvic nu este pe placul asociaților forestiere

05_paduri_cdc802f10dCinci asociații de profil din domeniul forestier cer retragerea proiectului de modificare a Codului Silvic din dezbaterea parlamentară și refacerea actului normativ, în urma unor dezbateri reale cu organizațiile reprezentative ale proprietarilor de păduri, administrației silvice private, sectorului de exploatare și prelucrare a lemnului, Romsilva, cu organizațiile prestatorilor de servicii și asociațiile de mediu.
„Solicităm adoptarea unei Strategii Forestiere Naționale, în care să stabilim pentru o perioadă medie (10 ani) ce vrem să facem cu pădurile României; strategie în care să avem indicate sursele de finanțare, care sa fie agreată și de celelalte ministere cu care interacționăm pe anumite segmente, pentru a stabili ce acte normative ne sunt necesare astfel încât să nu mai modificăm legislația de fiecare dată când se schimbă ministrul sau Guvernul”, arată asociațiile, într-o Rezoluție..
Potrivit semnatarilor documentului citat, campania mediatică lansată de ministrul de resort, Lucia Varga, pentru a susține proiectul de modificare a Codului Silvic are un singur merit, respectiv acela de a fi readus în atenția publică problematica pădurilor. ‘Alimentarea presei cu relatări privind tăierile ilegale — problema reală și dureroasă a sectorului — a prezentat numai aspectul senzațional, excluzând din dezbatere cauzele tăierilor ilegale și problematica complexă a sectorului silvic’, afirmă sursa citată.
Aceștia arată că „noua legislație silvică s-a făcut cu ignorarea propunerilor și expertizei organizațiilor reprezentative ale proprietarilor de păduri, ocoalelor private, Romsilva, organizațiilor sectorului de exploatare și prelucrare a lemnului, asociațiilor prestatorilor de servicii silvice, astfel că acest proiect legislativ nu oferă soluții reale și eficiente. Textul proiectului de lege este rezultatul unor pseudo-dezbateri și propune pseudo-măsuri pentru problemele grave ale sectorului forestier; rezultatul va fi contrar celui scontat: vom asista la creșterea tăierilor ilegale și a evaziunii în sectorul forestier”.

Asociațiile solicită, de asemenea, retragerea proiectului de Hotărâre de Guvern privind circulația pe drumurile publice a materialului lemnos, așa cum a fost adoptat în ședința de Guvern din 16 octombrie, diminuarea restricțiilor legislative și reducerea fiscalității excesive la care sunt supuși proprietarii privați de pădure.

Rezoluția cere alocarea echitabilă a fondurilor europene în viitorul Plan National de Dezvoltare Rurală — PNDR pentru activitatea din domeniul forestier.

„În baza principiilor de legalitate, eficiență și transparență a utilizării fondurilor europene, solicităm Autorității de Management din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să ne transmită criteriile și modul de calcul utilizate în alocarea fondurilor prin PNDR 2014-2020. De asemenea, solicităm Autorității de Management din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și factorilor decizionali din Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice să organizeze consultări reale cu reprezentanții sectorului forestier și industriei lemnului, pe tema alocării fondurilor PNDR 2014-2020”, se arată în document.

Rezoluția a fost semnată de Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România — Nostra Silva, Asociația Forestierilor din România — ASFOR, Asociația Administratorilor de Păduri — AAP, Asociația Profesională a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură — APPSS și Forestry&Fordaq.
sursa:AGERPRES

Distribuie Acum

3 decembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...