Actualitate, Cultura, Stiri

Norvegienii finanţează la Alba Iulia realizarea unui muzeu european de artă religioasă

Muzeul din Bergen, Norvegia, este partener al CJ Alba, al Muzeului Naţional al Unirii şi al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia în cadrul proiectul „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată la Alba Iulia”, finanţat prin mecanismul european SEE 2009-2014, în care donatori sunt Norvegia, Irlanda şi Lichtenstein.

Noul muzeu de artă religioasă (Museikon) va cuprinde colecţii de profil ale Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia şi ale Muzeului Naţional al Unirii.

La Alba Iulia au sosit într-o vizită lucru, pentru a vedea locul viitorului Museikon, profesorul Henrik von Achen – directorul muzeului Universităţii din Bergen, şi profesoara Eli Kristine Okland Hausken.

Ana Dumitran, muzeograf la Muzeul Naţional al Unirii: „Muzeul va conţine 5.624 de obiecte prin unirea celor două colecţii. În cadrul proiectului vor fi restaurate 52 icoane şi 15 cărţi. Expoziţia va avea 3 „vedete”: o icoană din Ţălna din sec. XV, o icoană de la Urisiu, judeţul Mureş şi o icoană de la Curtea Veche a Moldovei. Acestea sunt pe locul 2 în topul celor mai vechi icoane din România. Icoana din Moldova este unicat pentru că se numără printre cele puţine rămase după un incendiu care a distrus colecţia de icoane ce trebuia dusă la Constantinopol. Va fi un muzeu nu cu icoane, ci despre icoane. Norvegia demonstrează încă o dată că este o ţară care iubeşte patrimoniul cultural”.

Profesorul Henrik von Achen: „Două lucruri trebuie subliniate: un proiect bun este doar din jumătatea lucrului ce trebuie făcut, de aceea am venit la Alba Iulia să vedem icoanele, muzeul şi oamenii implicaţi. Un proiect bun nu poate fi exista fără oameni buni ! Muzeul va fi nu doar un spaţiu expoziţional, ci un loc de întâlnire, un spaţiu de socializare care oferă experienţe, emoţii. A înţelege cine eşti poate fi facilitat (intermediat) prin interacţiunea cu alte identităţi. Dacă nu ai o identitate, nu poţi să ai un viitor”.

Gabriel Rustoiu, directorul muzeului albaiulian: „În cei 126 de ani nici un director al muzeului nu a fost aşa de dorocos cum sunt eu. Veţi vedea în curând la ce mă refer. La Alba Iulia vom avea un muzeu de artă religioasă”.

În cadrul proiectului „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată la Alba Iulia” va avea loc restaurarea corpului de clădire C3 – Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, str. Unirii, nr. 3, unde va funcţiona Muzeikonul.

Valoarea totală a proiectului Muzeikon se ridică la 9.292.349,05 lei (adică peste 2 milioane de euro, în care ţările donatoare oferă 1,44 milioane de euro).

 

IMG_2451

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

5 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...