Actualitate, Social

Noi soluţii discutate pentru remedierea blocajelor din cadrul POS Mediu

bani-euro67Problemele întâmpinate în implementarea contractelor de lucrări din cadrul proiectelor majore din cadrul POS Mediu şi măsurile întreprinse pentru remedierea blocajelor au fost principalele subiecte dezbătute în cadrul ‘Reuniunii cu beneficiari finali pentru eficientizarea ritmului de execuţie a lucrărilor finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu’, la care ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a participat luni, 9 septembrie.

Întâlnirea a fost convocată pentru a identifica măsurile concrete de accelerare a lucrărilor şi plăţilor în cadrul proiectelor majore finanţate prin POS Mediu, dar şi pentru a discuta preluarea proiectelor alternative finanţate din alte surse (în valoare de circa 150 milioane euro) în cadrul programului operaţional.

Guvernul român are o serie de angajamente asumate faţă de Comisia Europeană în ceea ce priveşte rata de absorbţie, dar şi termene de conformare pentru sectorul de mediu pe care trebuie să le respectăm pentru a nu începe să plătim penalităţi‘, a declarat ministrul Eugen Teodorovici cu acest prilej.

În cursul anului 2013 multe dintre măsurile propuse pentru eficientizarea programului au fost adoptate de instituţiile centrale.

Este vorba despre alocări bugetare lunare pentru acoperirea plăţilor restante şi a corecţiilor de sistem, de extinderea mecanismului decontărilor cererilor de plată sau de adoptarea Ghidurilor ce reglementează modificările de contracte şi extinderea supervizării.

Totodată, s-au emis instrucţiuni privind scurtarea timpului de procesare a certificatelor de rambursare şi a cererilor de plată ori privitoare la aducerea la zi a plăţilor la nivelul stadiului de execuţie.

Acum este momentul ca fiecare beneficiar final sa demonstreze o abordare pro-activa şi să întreprindă eforturi susţinute pentru a finaliza investiţiile din cadrul proiectelor, astfel încât să nu depăşim termenul de eligibilitate şi să utilizăm în integralitate finanţarea europeană acordată‘, a menţionat ministrul Teodorovici în încheierea reuniunii.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

10 septembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...