Actualitate

Noaptea Muzeelor: Aproape 13.000 de vizitatori la Muzeul Naţional al Unirii şi la Principia

Noaptea Muzeelor a fost un real succes la Alba Iulia. 12.964 total vizitatori, au vizitat Muzeul Naţional al Unirii şi Principa. Din cei aproape 13.00 de vizitatori 3.380 au fost Principia. Foarte multi turişti au venit special pentru eveniment din Petroşani, Deva şi Sibiu.

„Cetatea Alba Carolina s-a transformat, în weekend-ul trecut, în tărâm fermecat, plin de poveste și de istorie. Zeci de personaje au luat viaţă la „Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viață.” Pe lângă parada personajelor pe care o puteam admira în fiecare an, organizatorii au propus pentru anul acesta o adevărată incursiune în istorie, cu tabere dacice, dansuri, muzică, o piesă de teatru, ateliere de fierărit, de bătut monede și kosoi.

Evenimentul a început la ora 19.00 în fața Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, cu parada personajelor. Camil Velican, readus la viața de purtătorul de cuvânt al muzeului, Liviu Zgârciu, a prezentat și anul acesta cele peste 50 de personaje. Nu au lipsit Regele Ferdinand și Regina Maria, Iancu de Hunedoara, Prinţesa Isabella, Horea, Mihai Viteazul, omul preistoric dar și altele.
Înainte de a fi poftiți în muzeu, oamenii au putut urmări o mică demonstrație de luptă între gladiatori dar și între daci și romani. Dacă în primul „duel”a fost egalitate, în al doilea, dacul de la Lupii Apulonului a reușit să îl învingă pe romanul din Legiunea XIII-a Gemina.
La ora 19.30, vizitatorii au fost invitaţi să treacă pragul muzeului și să cunoască mai îndeaproape personajele despre care citesc și învață la orele de istorie. Părinții care au vrut să se bucură de o plimbare fără a avea grija copiilor, au putut să îi lase pe micuți la atelierul de pictură din incinta muzeului.
Muzicienii Liviu Cernat și Ovidiu Pârjol au fost și eu prezenţi în „secolul XVIII” unde au animat atmosfera și au poftit domnițele la dans în acorduri de vioară și pian.

Curtea muzeului, revendicată de daci

Dacă în cele șase ediții toată acțiunea se întâmpla în interiorul muzeului, anul acesta dacii au pus stăpânire pe curtea muzeului, loc în care și-au întins tabăra cu tot ce implică ea. Aceștia au arătat vizitatorilor modul de viață pe care îl aveau, ce mâncau și ce bijuterii purtau.
Dacul Komakiza a fost de nedezlipit de foc unde timp de câteva ore a muncit și a făcut o cuţitoaie la atelierul de fier realizat de el.
De la tabăra dacilor nu au lipsit standurile cu bijuterii, cortul în care dorm și ceaunul cu mâncare.

Readus la viață a fost și Muzeul Principia care a găzduit o parte din momentele inedite ale acestui eveniment.
Unul din aceste momente a fost oferit de un mini recital, la flaut, oferit de elevul de la Liceul de Arte Regina Maria, Adonis Adam.

Nu a lipsit nici trupa de nimfe Magna Memesis care la ora 8.30 a început să își „împrăștie” farmecul prin public cu o demonstrație de dans în interiorul Muzeului Principia. După ce au captat atenția și i-au fermecat pe vizitatori,au ieșit afară unde au continuat momentele de dans.
( n.r în mitologie greacă Magna era fiica lui Nyx (Noaptea), era, una dintre divinităţile infernale. Slujitoare a echilibrului şi a ordinii din univers, ea cântărea fericirea şi nenorocirile oamenilor, faptele lor bune şi fărădelegile săvârşite şi abătea asupra lor pedeapsa cuvenită, călăuzindu-le soarta. Mai târziu, datorită acestui atribut, Nemesis devine personificarea răzbunării divine. Ea îi urmăreşte şi-i pedepseşte pe muritori, ca şi eriniile, pentru crimele săvârşite.)

Albaiulienii și turiștii au avut ocazia să vadă cum se băteau monedele și kosoin, ba mai mult, să își și facă o monedă pe care să o păstreze amintire.
Copiii au fost mai atraşi de cele două ateliere unde învățau să se joace jocuri din vremea dacilor. Unul din jocuri se numea „Trunchiului” și unul era binecunoscutul „Moara”.

Având ca temă binecunoscutul mit grecesc al titanului Prometeu, cel care a furat focul de la zei pentru ca mai apoi să-l dăruiască omenirii, spectacolul a propus un episod apocrif menit să explice cum anume au fost văzute şi cântărite acţiunile lui Prometeu de către semenii săi. Reprezentanţii comunităţii sunt nevoiţi să reacţioneze la schimbările aduse de apariţia focului în viaţa oamenilor, să judece acţiunile lui Prometeu.
Răzvan Cociobea, Bogdan Berar, Vinicius Moldovan, Elena Smeu mare şi Bejinariu Corina, Viorel Cioflică au fost actorii care au dat viață personajelor.
Chiar dacă spectacolele de dans, teatru și altele s-au încheiat în jurul orei, 22.00, Muzeul Național al Unirii precum și restul locațiilor au putut fi vizitate până după miezul nopții.
Noaptea Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța în anul 2005. Alături de cele aproximativ 3.000 de muzee din Europa care organizează acest eveniment se află și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. La Alba Iulia, manifestarea, care a debutat în anul 2008, a reușit să atragă an de an un public tot mai numeros. Anul trecut, nu mai puțin de 8.000 de persoane au trecut pragul muzeului.
Din anul 2010, muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special, Noaptea în care istoria prinde viață, tocmai în ideea de a pune în valoare, atât patrimoniului expozițional de care dispune, dar și impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.

Sursa: alba100.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

18 mai 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...