Evenimente

Nicolae Bretan omagiat la Alba Iulia de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

bjabja

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba îl omagiază, joi, 25 martie 2021 pe compozitorul, baritonul și regizorul Nicolae Bretan. Cu acest prilej, cei care doresc să cunoască îndeaproape fragmente din viața și opera compozitorului pot accesa pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, unde vor găsi pe tot parcursul zilei următoarele informații:

– Medalion literar – Nicolae Bretan;

– Recomandare carte adulți: BRETAN, Judit, Uraganul: O viaţă pentru Nicolae Bretan: Mărturie în fragmente, Cluj-Napoca, Casa Cărţii de Ştiinţă, 2013;

– Citatul zilei preluat din cartea de memori „Uraganul. O viaţă pentru Nicolae Bretan. Mărturie în fragmente, autoare Judit Bretan;

– Știați că…? Informații inedite despre compozitorul Nicolae Bretan;

– Memoria culturală a locului în județul Alba: Povestea bustului lui Nicolae Bretan, dăruit de fiica sa orașului Marii Uniri;

Tot în data de 25 martie 2021, cu începere de la ora 12:00, reprezentanții instituțiilor organizatoare vor depune jerbe și coroane de flori la statuia compozitorului din orașul de jos al municipiului Alba Iulia. Având în vedere situația creată de apariția pandemiei de coronavirus, organizatorii vor lua toate măsurile impuse de autorități pentru a împiedica răspândirea virusului Sars-Cov-2.

Născut la 25 martie 1887, la Năsăud, Nicolae Bretan a studiat la Conservatorul din Cluj şi la Academiile de Muzică din Viena şi Budapesta. Şi-a dedicat o mare parte din viaţă atât Operei Române cât și Operei Maghiare din Cluj-Napoca, mai întâi ca bariton, apoi ca director de scenă şi, în final, ca director general al instituţiei. A compus 230 de cântece pe versuri ale marilor poeţi români, maghiari şi germani, cinci opere, numeroase lucrari religioase şi un Requiem pentru voce solo (sau cor) şi orgă. Dintre operele sale, patru au fost opere într-un act: „Golem”, „Luceafărul”, „Arald” și „Eroii de la Rovine” şi una în trei acte: opera „Horia” dedicată conducătprului răscoalei din 1784, din Munții Apuseni.

Bustul lui Nicolae Bretan este situat în Parcul „Lucian Blaga” din centrul municipiului Alba Iulia și este opera a artistei Ana Rus. Bustul lucrat în broz a fost donat municipalității în anul 2012 de către Judit Bretan, fiica compozitorului, cu prilejul Zilei Naționale a României și a desfășurării la Alba Iulia a Congresului Spiritualității Românești. Cu același prilej, Judit Bretan a donat Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba volumul „Uraganul. O viață pentru Nicolae Bretan. Mărturie în fragmente”, scris chiar de dânsa, carte însoțită de un CD audio, despre care autoarea mărturisește: „Am convingerea fermă că prin apariţia sub formă de carte a mărturiei mele despre viaţa şi opera lui Nicolae Bretan se va ivi şansa ca toată lumea să afle ce păcat au săvârşit împotriva lui aceia care au călcat în picioare un suflet de artist şi încearcă până în ziua de azi să treacă sub tăcere creaţia sa muzicală. Am scris această carte fiindcă vreau ca lumea să ia cunoştinţă despre toate acestea.”

The post Nicolae Bretan omagiat la Alba Iulia de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba appeared first on albapesurse.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

23 martie 2021

About Author


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...