Actualitate, Cultura, Evenimente, Stiri

Muzeul dedicat Principiei de la Apulum, inaugurat pentru câteva ore

Zeci de arheologi, istorici, responsabili ai patrimoniului cultural naţional din ţară au participat vineri, 5 septembrie 2014, la Sala Unirii din Alba Iulia la deschiderea simpozionului de arheologie „Cetatea bastionară de tip Vauban Alba Carolina – Consolidarea, restaurarea, şi punerea în valoare a vestigiilor arheologice”.

Conferinţa este organizată de Primăria Alba Iulia, SC Grup Corint, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia şi Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România (UNRMI).

Printre invitaţi care au participat la deschidere s-au numărat Zeno Pinter – preşedintele Comisiei Naţionale de Arheologie, Iacob Mârza – fostul rector al Universităţii Alba Iulia, prorectorul Moise Achim, arheologul Dana Marcu, Stelian Fleschin – preşedintele OAR Alba, Niels Auner – preşedintele Comisiei a Naţionale Monumentelor Istorice, Secţiunea Arhitectură şi Inginerie, membru al Consiliului Director Naţional al UNRMI, Gabriel Rustoiu – directorul muzeului albaiulian, Matei Drîmbărean – directorul DJCCPCN Alba, Constantin Inel ş.a.

Rolul de gazde în Sala Unirii l-au jucat Dan Sabău – patronul Grup Corint, primarul Mircea Hava şi Sergiu Nistor – preşedintele ICOMOS România.

Deschiderea oficială a simpozionului de arheologie a fost urmată de vizitarea Principiei cu muzeul ridicat de Grup Corint şi apoi o cină festivă la Hotel Medieval.

Despre noul muzeu din principia Legiunii a XIII-a Gemina a vorbit Dan Sabău: „Va fi unul dintre elementele foarte importante din cetatea noastră, pentru că lucrările de restaurare şi conservare au fost precedate de lucrări arheologice. Principia este cel mai important element din interiorul castrului roman, era locul unde îşi desfăşura activitatea administraţia militară romană (de la Apulum). În camera Tezaurului se ţineau banii, aurul şi însemnele unităţii militare. În exteriorul clădirii vor fi elementele de Lapidarium. Ca în orice muzeu sunt condiţii de microclimat, temperatură, umiditate. Lumina soarelui nu pătrunde în construcţia noastră”.

Primarul Mircea Hava a precizat că obiectivul este finalizat în proporţie de 80%, subliniind că nu este o inaugurare, ci o vizită cu specialişti: „Avem prilejul de a avea printre noi 60 de restauratori, oameni care ştiu ce înseamnă acest lucru. Oameni care sunt la un simpozion care a debutat în această seară şi continuă mâine şi normal că era foarte bine să le fie prezentată Principia. Bineînţeles că aşteptăm şi bile negre, pentru că mulţi gândesc mai bine decât unul sau doi şi când spun ceva sunt sigur că fac acest lucru să îndrepte anumite lucruri pe care noi nu le-am văzut. Deschizându-se şantierul au venit mulţi albaiulieni care erau curioși să vină aici. Este o bucăţică de istorie pe care încercăm să o prezentăm vie. Este un punct de atracţie pentru turiştii pentru că aşa ceva nu vezi aproape în toată lumea. Vor fi explicaţii 3D, oameni care vor ghida, vrem să fie o lecţie de istorie, chiar dacă nu ştim 100% cum au fost acum 2.000 de ani”.

În muzeul din Principia se va intra cu bilet, după cum a ţinut să precizeze primarul Mircea Hava.

Construirea muzeului din Principia face parte dintr-un proiect care se ridică la 5.000.000 euro, fonduri europene.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

6 septembrie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...