Actualitate, Politica

Moţiunea simplă „Fondurile europene în guvernarea PSD – între Făt-Frumos şi Fata Morgana” respinsă de deputaţi

Miercuri – 11 martie, parlamentarii au dezbătut Moţiunea simplă „Fondurile europene în guvernarea PSD – între Făt-Frumos şi Fata Morgana”, depusă de către membrii Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor.

Textul moţiunii a fost citit în plen de către deputatul Alexandru Nazare, iar în susţinerea demersului liberal îndreptat împotriva ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a luat cuvântul deputatul Răzvan Mironescu, Vicelider al Grupului PNL.

În discursul susţinut, deputatul Răzvan Mironescu a arătat că în problematica fondurilor europene, Guvernul Ponta, prin ministrul de resort Eugen Teodorovici, a eşuat în gestionarea acestor resurse, astfel că România “va încheia acest an cu un procent de absorbţie a fondurilor europene sub estimări, sub aşteptări şi sub toate promisiunile electorale”.

“Dumneavoastră, domnule ministru, vă aflaţi într-o poziţie privilegiată în Guvern. Aţi fost numit ministru pe problematica fondurilor europene pe 21 decembrie 2012 în Guvernul Ponta 2 şi de atunci aţi avut neîncetat mână liberă şi un sprijin politic mai mult decât suficient pentru a schimba din temelii structurile şi abordarea, atât în ceea priveşte aparatul guvernamental care se ocupă de gestionarea fondurilor europene, cât şi în ceea ce priveşte procedurile menite să simplifice şi să eficientizeze întreg procesul de depunere, de evaluare, de contractare,de implementare şi monitorizare a proiectelor”, a spus Viceliderul PNL.

În continuare, parlamentarul liberal a arătat modul total superficial şi ineficient în care ministrul Teodorovici a reorganizat autorităţile de management pentru cele 5 programe operaţionale. „Faptul că aţi subordonat 5 dintre acestea nu a însemnat că aţi reuşit să faceţi, ceea ce era mai important, de fapt pentru sistem. (…) La toate programele gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, prin autorităţile de management subordonate, persistă probleme referitoare la lipsa de transparenţă, inconsecvenţa şi incoerenţa procedurilor de evaluare a proiectelor, imposibilitatea reală de contestare a procedurilor de punctaj a proiectelor, absenţa proiectelor strategice consumatoare de fonduri importante şi cu impact major, menţinerea birocratizării excesive în toate etapele parcurse de un proiect”, a precizat deputatul Răzvan Mironescu.

Lipsa unei legislaţii actualizate cu directivele europene privind achiziţiile publice, dar şi absenţa unui interes din partea Guvernului Ponta de a urgenta transpunerea acestor directive constituie o vulnerabilitate care riscă să creeze probleme şi în viitorul exerciţiu bugetar 2014-2020. „Carta Albă a achiziţiilor publice pe care în anul 2013 aţi promis că o veţi elabora împreună cu ANRMAP a rămas tot la stadiul de promisiune, iar directivele europene în domeniul achiziţiilor publice nu sunt încă transpuse integral în legislaţia din România. (…) Aşadar, viitorul cadru financiar multianual european 2014-2020 nu este pregătit suficient de bine, riscul imens fiind să repetăm greşelile din trecut, fapt ce ne va crea o mare vulnerabilitate la masa negocierilor cu partenerii europeni şi mai departe în atragerea efectivă a fondurilor de care dispunem”, a mai spus parlamentarul liberal.

În finalul intervenţiei sale în plenul Camerei Deputaţilor, Răzvan Mironescu a arătat că Guvernul Ponta este direct responsabil de modul în care va arăta România la sfârşitul anului 2023, când se va trage linie şi se va evalua impactul celor 39,9 miliarde de euro fonduri europene alocate ţării noastre pentru perioada 2014-2020.

Moţiunea a fost respinsă după câteva ore de dezbateri.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...