Actualitate

Moţii îşi doresc înfiinţarea unui Grup de Acțiune Locală în Apuseni

ApuseniRecent s-a coagulat la Câmpeni un comitet de inițiativă pentru constituirea unui Grup de Acțiune Locală care să participe la selecția de GAL-uri in cadrul axei LEADER din Programul Național de Dezvoltare Rurală. Prin aceste grupuri locale se derulează fonduri de dezvoltare pentru zona rurală într-un mod mult mai apropiat de nevoile locale, asta fiind și rațiunea înființării și finanțării lor prin fonduri destinate spațiului rural. Conform procedurilor care vor fi aprobate în perioada următoare la Ministerul Agriculturii aceste GAL-uri vor fi compuse predominant din actori ai societății civile și personalități ale zonei și doar în secundar și minoritar ca număr autoritățile locale și orașele.

Avem deja sprijinul domnului Nicolae Popa, director în conducerea națională a APDRP, precum și altor responsabili din Ministerul Agriculturii care rezonează la frumusețea dar și nevoile Țării Moților. Recenta întâlnire a GAL-urilor existente în județul Alba și promisa colaborare și diseminare de bune practici din partea lor cât și sprijinul declarat al Consiliului Județean nu poate decât să ne bucure și să ne dea curajul de a continua demersul nostru, al moților, de constituire al unui Grup de Acțiune Locală în Țara Moților. Dorința grupului de inițiativă de a fi o inițiativă pur civică și nepolitizată sperăm că va fi susținută de toți cei interesați în reala dezvoltare durabilă, fără industrii poluante, a zonei noastre.
La nivelul județului funcționează patru asemenea grupuri încă din perioada guvernului Boc. A fost constituit și atunci un grup de acțiune pentru Munții Apuseni însă nu a fost fost selecționat din cauza unor deficiențe de constituire. Au fost lansate la acel moment acuzații de sabotaj și boicot din partea autorităților față de zona Munților Apuseni. Astfel, în fapt, zona rurală din Munții Apuseni a fost văduvită câțiva ani de zile de fonduri de dezvoltare a localităților și afacerilor. Localitățile care vor intra în componența viitorului GAL Țara Moților vor fi: Arieșeni, Gârda de Sus, Albac, Vadu Moților, Sohodol, Câmpeni, Vidra de Sus, Avram Iancu, Poiana Vadului, Bistra, Abrud, Bucium și Ciuruleasa.
Avem speranța ca inițiativa locală din Apuseni să beneficieze de ajutorul președintelui Consiliului Județean Alba, cunoscut fiind ca imparțial și dornic de sprijinirea dezvoltării durabile a Țării Moților, care a și declarat recent că va susține o asemenea inițiativă.

GAL Țara Moților

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 martie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...