Actualitate, Stiri

Mitropolitul Ardealului Laurenţiu Streza a primit titlul de doctor honoris causa al Universităţii Alba Iulia

01.StrezaÎPS Laurenţiu Streza, mitropolit al Ardealului şi arhiepiscop al Sibiului, a primit titlul de doctor honoris causa al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Decernarea titlului a avut loc în cadrul Simpozionului „Internaţional Eucharist and Martyrdom from the Ancient Catacombs to the Communist Prisons” (ISSTA-2014) care are loc la Alba Iulia între 5-8 mai 2014.

Alături de mitropolitul Streza s-au aflat ÎPS Irineu, arhiepiscopul de Alba Iulia, rectorul Daniel Breaz, părintele Emil Jurcan – decanul Facultăţii de Teologie, profesorul Nicolae Todea – preşedintele Senatului Universităţii Alba Iulia.

Născut la 12 noiembrie 1947, Laurenţiu Streza a urmat între anii 1965-1969 cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu.

În perioada 1970-1973 şi-a pregătit doctoratul în teologie la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, la Secţia Practică, specialitatea principală: Liturgică, Pastorală şi Artă creştină.

În perioada 1982-1983 a studiat în străinătate, la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveţia (1982-1983), urmând apoi o specializare în domeniul liturgic la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii din Fribourg (1983).

La 4 iulie 1996 sinodul Bisericii Ortodoxe Române îl alege episcop al Caransebeșului, în urma decesului titularului acestui scaun episcopal, episcopul Emilian Birdaș. Două săptămâni mai târziu, la 20 iulie 1996, este tuns în monahism, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, de către mitropolitul Antonie Plămădeală, primind numele de Laurențiu.

În ziua de 3 noiembrie 2005 a fost ales arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit ortodox al Ardealului – în detrimentul arhiepiscopului Albei, Andrei Andreicuţ. Laurenţiu Streza a fost înscăunat în Catedrala mitropolitană din Sibiu pe data de 13 noiembrie 2005 de către Patriarhul Teoctist.

Laurenţiu Streza a predat la mai multe facultăţi de teologie din ţară, dar niciodată la Alba Iulia.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 mai 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scrie-ne pe Messenger
Loading...