Actualitate

Misiunea reprezentanţilor Băncii Mondiale la ADR Centru

În perioada 4-8 februarie 2013, la Alba Iulia s-a aflat o echipă de specialiști desemnați de Banca Mondială pentru a realiza o evaluare a colaborării interinstituționale în cadrul Programului Operațional Regional, respectiv pentru buna implementare a proiectelor destinate dezvoltării Regiunii Centru. Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar care gestionează fondurile Regio în Regiunea Centru a selectat, la solicitarea experților BM, o listă de 14 beneficiari de fonduri nerambursabile, atât din cadrul administrației publice locale, cât și dintre reprezentanții mediului de afaceri, pentru ca analiza experților externi să cuprindă cele mai importante puncte de vedere asupra mecanismelor de sprijin pentru potențialii și actualii beneficiari de fonduri.

Banca Mondială lucrează în prezent la mai multe studii aprofundate, care au în vedere implementarea Programului Operațional Regional, atât pentru ciclul actual de absorbție a fondurilor europene, cât și pentru viitoarea perioadă de programare, 2014-2020. Misiunea oficială a experților BM la Alba Iulia a fost planificată pentru a se analiza modul cum a decurs și cum decurge colaborarea dintre Autoritatea de Management a Programului Regio (AM POR), cu Organismul Intermediar ADR Centru și cu beneficiarii de fonduri. Rolul acestei analize este de a identifica acele bune practice care au facilitat sprijinul direct și proactiv al instituțiilor abilitate, față de beneficiarii de finanțări nerambursabile. Temele centrale ale discuțiilor purtate la ADR Centru au vizat atât impactul cadrului legal asupra colaborării dintre AM POR și ADR Centru, dar și dintre acestea și beneficiarii de fonduri, cu accent pe caracterizarea cadrului instituțional actual și pe eventualele propuneri de îmbunătățire a acestuia.

Conducerea ADR Centru a prezentat experților BM stadiul implementării Programului Regio în Regiunea Centru, respectiv a oferit detalii concrete despre cele 1107 proiecte depuse, care au un buget total de peste 1,6 miliarde euro și care solicită fonduri nerambursabile de peste 1,1 miliarde euro, de 2,5 ori mai mult decât alocarea financiară de 440 milioane euro pentru toate cele șase județe ale Regiunii, respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Practic, până la data de 31 ianuarie 2013, ADR Centru a contractat 372 proiecte, care au o valoare totală de circa 634 milioane euro și au atras în Regiune fonduri în valoare de circa 432 milioane euro. În acest sens, reprezentanții Băncii Mondiale au fost informați că, până la începutul lunii februarie 2013, au fost finalizate 145 dintre proiectele contractate, pe toate domeniile de intervenție ale programului, fiind efectuate plăți totale în valoare de 150 milioane euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție a fondurilor de aproape 35%. Experții aflați în vizită la ADR Centru au opinat că aceste rezultate sunt pozitive.

Aspecte importante din cadrul strategic general al Programului Regio și din implementarea efectivă a acestuia au fost dezbătute alături de experții ADR Centru, care au prezentat reprezentanților BM și studiile proprii efectuate de Agenție, atât pentru a urmări îmbunătățirea sistemului de absorbție a fondurilor nerambursabile, cât și pentru îmbunătățirea comunicării cu beneficiarii de fonduri și cu publicul larg.

Am analizat, împreună cu experții Băncii Mondiale, aspectele pozitive ale colaborării dintre ADR Centru și AMPOR, precum și dintre aceste instituții și beneficiari. Am vorbit despre disfuncționalitățile apărute în procesele pregătirii cererilor de finanțare, al evaluării acestora și, mai ales, al derulării proiectelor contractate. Am discutat nu numai despre procedurile de lucru, dar și despre feed-back-ul obținut de Agenție, din partea beneficiarilor, cu privire la implementarea efectivă a proiectelor. Am încercat să punctăm cât mai detaliat problemele, pentru a identifica punctele slabe ale sistemului. Pe de altă parte, în discuțiile purtate cu experții BM, am exemplificat și modul cum acordăm beneficiarilor de fonduri sprijinul pe care îl așteaptă, dar și modul cum ne pregătim pentru următoarea perioadă de finanțare.

De fapt, dacă Programul REGIO se încheie cu rezultate bune și identificăm, prin studii bine fundamentate, problemele pe care le-am întâmpinat pe parcursul derulării sale, vom reuși să creăm cadrul care ne va permite pregătirea optimă a viitoarelor proiecte finanțate din fonduri europene. Așa vom putea gestiona și mai bine procesul de atragere a fondurilor publice, începând cu informarea potențialilor solicitanți de finanțare și terminând cu sprijinirea eficientă a beneficiarilor, astfel încât să crească procentul de absorbție a fondurilor europene, în concordanță cu necesitățile de finanțare identificate și cu așteptările publicului larg”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Mai multe informaţii referitoare la localizarea geografică a proiectelor la nivelul Regiunii Centru, precum şi alte detalii punctuale despre proiectele contractate, puteţi obţine accesând pagina ADR Centru dedicată Programului Regio www.regio.adrcentru.ro.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 februarie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...