Actualitate

Mircea Hava: „Guvernul şi cei implicaţi ar trebui sa înţeleagă că ne dorim mai degrabă funcţionari care să coordoneze şi să sprijine, decât zapcii care să adune bani pentru bugetul de stat din ceea ce ni s-a garantat.”

În cadrul intâlnirii de la Alba Iulia cu specialiştii Băncii Mondiale, primarul Mircea Hava şi reprezentanţii primăriei implicaţi în implementarea proiectelor europene, au prezentat cele 10 proiecte derulate de Primăria Alba Iulia pe POR. Au fost evidențiate aspectele pozitive ale implementării, precum și problemele cu care ne-am confruntat în punerea în practică a acestor proiecte.

Reprezentanții Bancii Mondiale au apreciat procesul de planificare și tipologia documentelor strategice care au condus la materializarea unor proiecte de investiții la Alba Iulia, oraşul nostru fiind nominalizat de către aceştia ca unul dintre puţinele din România, care s-a călăuzit după o strategie de dezvoltare bine definită şi coerentă în alcătuirea proiectelor din POR.

Delegaţia Băncii Mondiale a fost plăcut impresionată de amploarea proiectelor executate şi calitatea execuției lucrărilor.

· Modificarea unilaterală a regimului prefinațărilor (plăților în avans) făcute de către AMPOR, prin reducerea procentului contractat inițial la 30 %, respectiv a modalității de acordare și recuperare a sumelor cu regim de prefinanțare.
· Regimul TVA aplicabil contractelor de finanțare și impactul creșterii TVA de la 19 – 24 %, respectiv a recunoașterii TVA ca o cheltuială eligibilă abia după 4 ani de la debutul implementării proiectelor finanțate. Cei prezenti au precizat ca ar fi fost de preferat să fie o cheltuială eligibilă încă de la începutul implementării proiectelor pe POR.
· Necesitatea standardizării procedurilor de achiziții pentru contracte de lucrări pe tipuri de infrastructuri și suprastructuri, servicii de proiectare, servicii de dirigenție de șantier, management de proiect, informare și publicitate sau audit.
· Modificarea legislației naționale în materie de corecții financiare. Acestea sa fie insusite ca finale, definitive și exigibile la plată a corecțiilor finaciare abia după ce instanța s-a pronunțat definitiv și irevocabil. Această măsură este de dorit sa vizeze exclusiv proiectele în care nu există indicii de fraudă.
· Respectarea de către autoritățile de management a calendarului de rambursare a cheltuielilor efectuate de beneficiari fara intarzieri nejustificate.
· Utilizarea sumelor de bani rămase necheltuite din POAT pentru pregătirea unor proiecte de impact regional concurente cu principiile de finanțare ale UE și care pot fi finanțate din viitoarea alocare bugetară a CE 2014 – 2020.
· Lipsa unui plan de control unic care să vizeze beneficiarii de proiecte și lipsa unor ierarhii și responsabilități între instituțiile de control. Multitudinea instituțiilor de control și existența unor puncte de vedere diferite ale persoanelor cu atribuții de control față de o problemă a beneficiarului.
· Idei de proiecte de investiții care să fie cuprinse de municipiul Alba Iulia pentru alocarea CE 2014 – 2020.
· Necesitatea elaborării de către Municipiul Alba Iulia a unui plan de mobilitate urbană.
· Posibilități de finanțare pentru punerea în valoare a Palatului Principilor.

Sperăm ca acest raport pe care Banca Mondială îl va întocmi să fie cu adevărat un element de lucru pentru guvern. Altfel constatarea celor care au fost la Alba Iulia, privitoare la modul exemplar în care noi ne-am achitat de toate obligaţiile şi am înţeles să ne facem treaba, este de prisos.

Consider că toate lucrurile discutate în cadrul acestei întâlniri sunt situaţii similare în care se regăsesc majoritatea administraţiilor publice din ţară şi că absolut toţi putem invoca neajunsuri şi probleme în felul în care am fost trataţi. Degeaba am calculat şi plănuit modul în care realizâm investiţiile, dacă suntem permanent blocaţi şi urecheaţi pentru lucruri şi situaţii închipuite.

Guvernul şi cei implicaţi ar trebui sa înţeleagă că ne dorim mai degrabă funcţionari care să coordoneze şi să sprijine, decât zapcii care să adune bani pentru bugetul de stat din ceea ce ni s-a garantat.” Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 februarie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...