Actualitate, Social

Ministrul fondurilor europene s-a întâlnit cu reprezentanții Comisiei Europene

DSC_1493Ministrul Eugen Teodorovici s-a aflat joi, 12 septembrie, la Bruxelles, pentru a face împreună cu oficialii Comisiei Europene (CE) o analiză detaliată a tuturor programelor sectoriale actuale şi viitoare. Deblocarea Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), elaborarea primei variante a Acordului de Parteneriat, legislaţia din domeniul achiziţiilor publice şi măsurile întreprinse de Guvernul României pentru crearea unui sistem de lucru cu bani europeni mult mai eficient au fost principalele subiecte aflate pe agenda de discuţii a ministrului Teodorovici cu Johannes Hahn, comisar pentru politică regională, cu reprezentanţii Direcţiei Generale Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, Peter Stub Jorgensen şi Francisco Merchan Cantos, şi cu Juaquim Nunes de Almeida, director în cadrul Direcţiei Generale Piaţă Internă şi Servicii.

Un subiect important în cadrul întrevederii cu comisarul pentru politică regională Johannes Hahn a fost Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. POS CCE este ultimul program aflat încă în perioadă de pre-suspendare, pentru care autorităţile române fac eforturi de reluare a plăţilor de către Comisie din această toamnă.

‘Salut eforturile clare şi considerabile realizate de autorităţile române, nu doar pentru a corecta trecutul, ci şi pentru a asigura un sistem de management mai eficient. Sunt prudent pentru că trebuie să aşteptăm evaluarea autorităţii române de audit, ce va trimite un raport la începutul săptămânii viitoare. Am cerut deja echipei mele de audit să meargă la Bucureşti pentru a lucra în paralel şi a nu pierde timpul. Trebuie să spun că este o abordare excepţională, pentru că de obicei aşteptăm evaluarea raportului naţional şi abia apoi mergem la faţa locului. Dar, având în vedere situaţia specială, am decis să urmăm această abordare foarte flexibilă’, a declarat comisarul Hahn referindu-se la situaţia POS CCE.

Următoarea misiunea de audit pentru programul de creştere a competitivităţii economice este programată a avea loc în intervalul 16-20 septembrie a.c.

‘Sperăm să primim deblocarea POS CCE curând, după ce misiunea de audit care îşi va începe săptămâna viitoare verificările în România va exprima o opinie favorabilă. Partea română a continuat eforturile sale de a îndeplini toate acţiunile care să răspundă acelor cerinţe, acelor recomandări făcute de auditor de-a lungul timpului. Ceea ce facem astăzi este un pas important pentru ceea ce vom clădi pentru viitorul cadru financiar’, a declarat ministrul Eugen Teodorovici în cadrul conferinţei comune de presă cu comisarul Johannes Hahn.

Executivul a luat deja o serie de măsuri pentru a îndeplini recomandările CE, un exemplu în acest sens fiind începerea în luna august a.c. a evaluării tehnico-financiare a circa 4.000 de cereri de finanţare, depuse începând cu anul 2011. Evaluările sunt realizate de experţi independenţi, cooptaţi de Ministerul Fondurilor Europene prin contracte subsecvente de colaborare. Până în prezent, ca urmare a evaluării proiectelor menţionate, au fost semnate aprox. 200 de contracte de finanţare, în valoare de 40 mil. euro. Tot în scopul ridicării presuspendării POS CCE a fost desfiinţat Organismul Intermediar pentru IMM, atribuţiile sale fiind delegate către şapte din cele opt Agenţii de Dezvoltare Regională.

O altă temă de interes pusă în discuţie la întrevederea cu comisarul Johannes Hahn a fost şi prima variantă a Acordului de Parteneriat pentru perioada 2014-2020, aflată în curs de elaborare. Subiectul a fost dezbătut şi cu reprezentanţii Direcţiei Generale Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, Peter Stub Jorgensen şi Francisco Merchan Cantos. Documentul va fi lansat în dezbatere publică în cursul lunii septembrie a.c., după care va avea loc o nouă reuniune a Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat 2014-2020, iar apoi, în această toamnă, el va fi transmis informal Comisiei Europene.

‘Acordul de Parteneriat este un document extrem de important pentru România, pentru că va arăta modul în care se vor finanţa – sperăm noi cât mai eficient în următorii ani de zile – principalele priorităţi. Este un document care necesită şi va necesita în continuare o lungă dezbatere cu toţi actorii implicaţi, astfel încât să răspundă tuturor comentariilor primite în iulie de la Comisia Europeană. Intenţionăm să trimitem CE până la sfârşitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie prima versiune de Acord de Parteneriat’, a adăugat ministrul.

Eugen Teodorovici a mai spus că Acordul de Parteneriat pentru 2014-2020 va arăta foarte clar şi modul în care va fi gândit mecanismul de implementare a fondurilor europene în România: ‘mai simplu, mai eficient şi cu mai puţine structuri implicate!’. El va fi proiectat astfel încât să se obţină un nivel de absorbţie mai ridicat decât în actualul cadru financiar, încă din primii ani de implementare. Totodată, ţara noastră va trimite Comisiei şi o propunere de utilizare a banilor rămaşi disponibili prin Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică (POAT), pentru a începe să pregătească deja proiectele ce vor fi finanţate în următoarea perioadă de programare.

În cadrul întrevederilor de la Bruxelles a fost tratat şi subiectul achiziţiilor publice, domeniu în care România trebuie să transpună în legislaţia naţională prevederile viitoarei Directive europene în materie, pe de o parte, şi pe de altă parte să îşi adapteze sistemul la propriile nevoi de bună funcţionare. Reamintim că pentru evitarea greşelilor din trecut a fost publicat ‘Ghidul privind principalele riscuri identificate în domeniul achiziţiilor publice şi recomandările Comisiei Europene’. Ghidul, pus la dispoziţia autorităţilor publice şi a beneficiarilor, asigură o interpretare unitară a principalelor speţe din cadrul procedurilor de achiziţii publice şi are rolul de a contribui la evitarea de noi pierderi de bani europeni în viitor.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 septembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...