Abonamente, Financiar, Politica, Stiri

Miliardarul român Dinu Patriciu a murit la Londra

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit marți, 19 august 2014, la Londra. Dinu Patriciu avea 64 de ani şi suferea de cancer. În 2012 Patriciu fusese suspus unui transplant de ficat în 2012 la o clinică din Milano şi părea că îşi revine, chiar dacă a slăbit foarte mult.

Patriciu s-a născut la 3 august 1950 la Bucureşti. A fost arhitect, om de afaceri, om politic şi mogul de presă.

În ultimii ani se despăţise de soţia sa, Dana Patriciu, care solicita jumătate din averea miliardarului.

Om politic

Deşi s-a aflat printre cei care au reînfiinţat în anul 1990 PNL-ul, tot el a creat o dizidenţă liberală: PNL-Aripa Tânără a fost constituit cu sprijinul unor personaje controversate: Călin Popescu-Tăriceanu (cel care în 2014 a trădat PNL-ul pentru a crea o formaţiune politică satelit al PSD-ului), Horia Rusu și Viorel Cataramă. PNL-AT a sprijinit Guvernul FSN, Patriciu devenind ministru.

Adesea Dinu Patriciu se lăuda că a înfiinţat, în 1990, prima firmă privată din România postdecembristă, SC Alpha Construcții și Investiții Imobiliare S.A., care a obținut Autorizația de funcționare nr. 1. Firma avea ca obiect de activitate efectuarea de proiecte de arhitectură şi 20 de angajați: avea numărul de înregistrare 00000001.

La începutul anilor 90 Patriciu era printre puţinii politicieni care aveau curajul să vorbească de „capitalism” şi „economie de piaţă” – fapt pentru care a fost apreciat de tinerii investitori din ţară.

În anul 1998, Dinu Patriciu a achiziționat compania de stat Rompetrol, devenind un important jucător pe piața energetică a României.

În august 2007, Dinu Patriciu a vândut 75% din acțiunile Rompetrol Holding (el deținând un procent de 80% din acțiuni), care controla Grupul Rompetrol companiei petroliere de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

Astfel Patriciu devenea cel mai bogat român, cu o avere de aproximativ 3,4 miliarde de dolari, din care 2,7 miliarde de dolari au venit din vânzarea pachetului de acţiuni de la Rompetrol.

Mogul de presă

După ce a vândut firma Rompetrol, Patriciu a cumpărat trustul Adevărul, care avea portofoliu şi revista de umor Academia Caţavencu.

Controverse

În 2004, Dinu Patriciu a sponsorizat campania lui Mircea Geoană (PSD) pentru alegerile generale de primar al Bucureștiului, deşi PNL-ul făcea parte din Alianţa D.A. De altfel Patriciu a finanţat în paralel campaniile electorale ale PNL şi PSD, partide rivale…

Apropiat al fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu, Patriciu a avut influenţe în rândurile Guvernului. De altfel premierul Tăriceanu a încercat să intervină pe lângă ministrul Justiţiei de atunci (Monica Macovei) pentru a opri o acţiune îndreptată împotriva miliardarului – este celebrul episod al bileţelului roz, amintit de atâtea ori de Elena Udrea.

Patriciu nu şi-a ascuns prietenia cu fostul prim-ministru (PSD) Adrian Năstase, care a fost la putere atunci când a cumpărat Rompetrol de la statul român.

Patriciu s-a aflat şi în mijlocul scandalului cu băiatul lovit de preşedintele Băsescu. Cu câteva zile înainte de votul pentru alegerile prezidenţiale din 2009, Patriciu a lansat în presă o casetă video în care preşedintele Băsescu loveşte un băiat; înregistrarea era din timpul unei manifestări politice la Ploieşti (era o înregistrare mai vechi de la un miting electoral al Alianţei D.A.). În urma acestui scandal, Băsescu a lansat la adresa lui Patriciu acea celebră dojană: „Să-ţi fie ruşine Dinu Patriciu!”

Foto: jurnaluldenordvest.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

19 august 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...